Kupine čine čuda za naše zdravlje

pixabay.com

Svi znamo da su kupine ukusne i zdrave, ali neka istraživanja su pokazala da imaju višestruku korist za ljudski organizam.

Nakon istraživanja, naučnici su zaključili da kupine pomažu ljudskom organizmu na mnogo načina, od korisnih kao izvora vitamina i minerala, do sastojaka koji pomažu u borbi protiv raka.

Kako piše Dejli mejl, ovo voće jača imunitet jer sadrži vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. Kupine imaju dvostruko više ovog vitamina nego borovnice.

Kupine imaju više vlakana od većine drugog voća. U šaci kupina biće oko osam grama vlakana, a u 25 grama celih žitarica samo četiri grama, koliko se preporučuje dnevno. Osim što su dobra za varenje i održavanje težine, vlakna pomažu u snižavanju i održavanju holesterola.

Kupine sadrže i tanine, koji smanjuju krvarenje u slučaju lakših povreda, rekla je dr Sara Vilson, zaposlena u londonskoj bolnici Princeza Grejs.

Ona je dodala da se u tradicionalnoj medicini koriste obloge od kupine kako bi se rane brže zarastale. Kada tanini dođu u kontakt sa ranom, pomažu tkivu da se ponovo sastavi.

Borovnice sadrže antioksidante koji sadrže antocijanine koji usporavaju rast ćelija raka. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema nedavnim istraživanjima, imaju u mnogo većem procentu.

Read More