Kupus kao lek

Kupus je biološki jako vredna namirnica. Od davnina se koristi kao hrana i lek. Savremena istraživanja su potvrdila lekovita svojstva ovog povrća.

 

Sastav kupusa

 

Ovo povrće ne sadrži veliku količinu ugljenih hidrata (4%), ima malo belančevina (1,4%), zanemarljivo masti (0,2%), dosta vode (93%) i solidnu količinu dijetnih vlakana (2-2,8%). Kalorijska vrednost je mala (100g belog kupusa daje 30kcal, crvenog 37).

 

Sadrži veliku količinu vitamina C, prisutni su i svi B vitamini, zatim A, K i PP vitamini, kao i znatno karotena. Od minerala ima dosta kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

 

Leči čir

 

Svakodnevno uzimanje soka od svežeg kupusa ubrzava zarastanje čira. Bolesnici koji koriste ovaj jednostavan lek protiv čira na želucu četiri puta brže ozdrave u odnosu na one koji se leče klasičnom terapijom. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu zarastanje je tri puta brže u odnosu na klasično lečenje.

 

Kupus ima sastojke koji podstiču stvaranje sluzave barijere koja štiti sluzokožu od agresivnog dejstva kiseline. Deluje i kao antibiotik- uništava pojedine bakterije uključujući i Helicobacter pylori koji se povezuje sa nastankom čira. Sok se pravi od svežeg kupusa. Stajanjem kupusa smanjuje se njegova lekovita moć.

 

Deluje protiv raka

 

Kupus je delotvoran u prevenciji raka želuca. Osobe koje često, gotovo svakodnevno jedu kupus imaju mali rizik da obole od ove bolesti. Nisu potrebne velike količine kupusa. Važno je da se jede što češće. Optimalna doza bi bila trećina šolje sirovog ili dve kašike kuvanog kupusa, ali svakodnevno.

 

Zahvaljujući velikoj količini indola kupus može da utiče na rak debelog creva. Osobe koje često jedu salatu od slatkog ili kiselog kupusa retko oboljevaju od ovog oblika raka. Dugotrajnim kuvanjem indoli se znatno uništavaju te vas sarme i podvarak ne štite.

 

Unošenje kupusa može da vas zaštiti od raka pluća. Izgleda da kupus “više voli” žene, jer se rizik za pojavu raka pluća kod onih koje ga često jedu smanjuje sedam puta, dok kod muškaraca tri puta.

 

Za zdrave dojke

 

Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje kupusa, kao i drugog povrća iz roda krstašica (karfiol, brokole) pomaže u smanjenju fibrocističnih promena u dojkama. Ovo povrće ubrzanjem metabolizma utiče na brže izbacivanje hormona estrogena iz organizma. Poznato je da estrogen utiče na povećanje čvorića u dojkama.

 

Žene koje imaju usporen metabolizam estrogena su pod većim rizikom da dobiju hormon zavistan tumor- rak dojke i materice. Kupus ga ubrzava, utiče na brže izbacivanje estrogena i smanjuje rizik od raka. Žene iz Azije ređe oboljevaju od raka dojke jednim delom i zbog toga što jedu dosta povrća iz roda krstašica. Za bolji efekat potrebno je da se jede sirov ili kratkotrajno kuvan.

 

Bogat antioksidansima

 

Značajan je izvor antioksidanasa. Time štiti genetski materijal ćelija i sprečava njihovo pretvaranje u maligne. Velikim sadržajem karotena smanjuje rizik od katarakte. Sprečava oštećenje nervnih ćelija tako da smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti. Smanjuje zapaljenjske procese te se preporučuje osobama koje boluju od astme i artritisa. Budući očevi treba da ga jedu jer smanjuje oštećenja spermatozoida i povećava plodnost.

 

Blagotvoran kod hipertenzije

 

Sprečava porast krvnog pritiska. Oboleli od ove bolesti treba da ga jedu kao neposoljenu salatu. Spada u malobrojnu grupu povrća koje ima mnogo više kalijuma od natrijuma tako da utiče na sniženje krvnog pritiska. Ovo dejstvo se poništava ako se jede presoljen.

 

Zbogom osteoporozi

 

Mali sadržaj natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora omogućava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma. Time kosti postaju jače, što je posebno važno za decu. Jače kosti u mladosti smanjuju rizik od osteoporoze u kasnijem dobu. Žene u postmenopauzi su sklone ovoj bolesti te treba u ishrani da daju prednost kupusu.

 

Za mršavljenje

 

Ne samo da je niskokalorična namirnica, već usporava pretvaranje ugljenih hidrata i drugih sastojaka hrane u masti. To ga čini idealnom namirnicom za osobe koje žele da smršaju.

 

Loše strane kuvanog kupusa

 

Kuvan kupus može da izazove grčeve i nadimanje u stomaku, da pogorša stanje kod osoba koje imaju proliv, nekada čak i da izazove bol u želucu kod osoba koje inače nemaju problema sa organima za varenje. Pogoršava stanje kod obolelih od Kronove bolesti. Mnogo se lakše vari ako se kuva bez vode – na pari ili uz dodatak kima. Dugotrajnim kuvanjem uništava se veći deo lekovitih materija.