Lecenje suncem (helioterapija)

Sunce je izvor zivota i energije tako da nije nikakva slucajnost to sto su stari narodi (Egipcani, Inke…), obozavali ovu zvezdu. Kada je u pitanju biljni svet Sunce ucestvuje u procesu fotosinteze. Ultraljubicasto zracenje Sunca ima pozitivan uticaj na opste zdravlje ljudi, stimulise proizvodnju melanina, podstice metabolizam (pogotovo metabolizam minerala) i uopste blagotvorno deluje na rad zlezda sa unutrasnjim lusenjem. Zahvaljujuci Suncu vitamin D u nasem organizmu se pretvara u kalcijum, podstice se proizvodnja hormona endorfina koji cini da se osecamo srecno i zadovoljno.
To znaci da je Sunce dobra preventiva i lek protiv depresije. Opste je poznato da nedovoljno izlaganje suncevoj svetlosti moze prouzrokovati probleme u funkcionisanju nervnog sistema, sto je cesta pojava u nordijskim zemljama (Svedska, Finska…), koje imaju mali broj suncanih dana u toku godine. Sunce sprecava rahitis. Deca koja previse vremena provode u zatvorenom prostoru, za kompjuterom i slicno, imaju rizik da zbog nedostatka sunceve svetlosti obole od rahitisa koji nastaje usled poremecene mineralizacije kostiju u razvoju i najbitnije – nedostatka D vitamina.

Kada je u pitanju helioterapija (lecenje svetlosnom suncevom energijom), ne treba zaboraviti da je najpogodnije vreme za suncanje u ranim prepodnevnim i kasnim popodnevnim satima a da izlaganje suncu u podne (kada je visok stepen UV zracenja), moze biti opasno i stetno. Izlaganje suncu treba biti postepeno, oci zastititi naocarima za sunce a glavu laganim sesiricem od slame ili belog platna. Poseban oprez preporucuje se osobama koje boluju od hipertireoze (povisena funkcija stitne zlezde) i hipertenzije (povisen krvni pritisak), jer su preosetljivi na UV zracenje.

Gledanje u Sunce (sungazing – solarna joga)

Drevnu i vec pomalo zaboravljenu metodu lecenja suncem kod nas je predstavio ucitelj sungazing-a, Hira Ratan Manek, 2009. godine u Sali Prirodnjackog muzeja u Novom Sadu. Hira Ratan Manek je poznat po tome da od 1995. godine zivi od energije Sunca i vode, dok samo ponekad pije caj, mleko ili kafu. Ovaj zaista interesantan covek godinama drzi predavanja sirom sveta u kojima istice da smisao solarne joge nije gubljenje potrebe za hranom vec postizanje uravnotezenog i zdravog zivota. Jednostavnu i bezbednu metodu lecenja suncem razvio je proucavajuci solarnu jogu starih Grka, Egipcana i americkih Indijanaca. U nastavku je snimak Hira Ratan Maneka.

Kako se primenjuje gledanje u Sunce?

Sungazing, gledanje u Sunce potrebno je izvoditi svega jednom u toku zivota. Traje 270 dana ili 9 do 12 meseci, u zavisnosti od broja suncanih dana. Solarna joga zapocinje se sa svega 10 sekundi gledanja u Sunce, svakog narednog dana uvecava se za 5-10 sekundi da bi na kraju terapije (poslednjeg dana) iznosila celih 45 minuta. U toku ovog gledanja u Sunce pozeljno je bosim nogama stajati na cistoj zemlji. I jos samo jedna stvar. Nije sve jedno kada gledati u Sunce, vec iskljucivo u toku zlatnog sata. To je naziv za prvi sat nakon izlaska Sunca i poslednji sat pre nego sto Sunce zalazi. Posto se solarna joga izvodi samo jednom dnevno a zlatni sat se dogadja dva puta u toku dana, sasvim je sve jedno da li ce se ova metoda lecenja suncem praktikovati ujutru ili uvece.

Sta leci gledanje u Sunce?

Primenom ove terapije postize se poboljsanje opsteg stanja organizma i to prvo psihickog a kasnije i fizickog. Solarna terapija poboljsava koncentraciju, pamcenje i opste mentalne sposobnosti. Korisna je kao pomocna metoda u lecenju hronicnih oboljenja. Solarna joga (gledanje u Sunce) obezbedjuje organizmu dovoljnu kolicinu energije neophodnu za funkcionisanje u toku dana. Interesantno je reci da ova metoda lecenja suncem znatno umanjuje apetit, usled pomenute akumulirane energije koju smo inace navikli da nadoknadjujemo hranom, pa se moze svrstati i u prirodnu metodu za mrsavljenje.

Sta je solarna voda?

Solarna voda dobija se tako sto se u staklenu flasu nalije voda i ostavi na suncu od izlaska do zalaska Sunca. Nakon toga ova voda se pije a doprinosi opstem zdravlju i vitalnosti.
Mislim da je sve ovo sasvim dovoljno kako bi za Sunce mogli pouzdano da kazemo da je ne samo odlican vec neophodan prirodni lek.