Lekari objasnili koji je „najzdraviji“ alkohol za jetru

pixabay.com

Hepatolozi smatraju ne postoji nešto poput “zdravog” alkohola, ali odabir s njihovog popisa sigurnijih pića može vam pomoći da nanesete najmanju moguću štetu svom organizmu.

Alkohol je često središnje obeležje proslava i društvenih okupljanja, zahvaljujući svojoj sposobnosti da opusti razgovor, barem na trenutak, i pobudi vedro raspoloženje, prenosi N1 Hrvatska.

U januaru 2023. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je izjavu u kojoj je naglasila da ne postoji siguran nivo konzumacije alkohola.

“Ne možemo govoriti o takozvanoj sigurnoj količine upotrebe alkohola. Nije važno koliko pijete – rizik za zdravlje onoga ko pije počinje od prve kapi bilo kog alkoholnog pića. Jedino što sa sigurnošću možemo reći je da što više pijete, to je štetnije – ili, drugim rečima, što manje pijete, to je sigurnije.”

Međutim, s obzirom na to da je alkohol ukorenjen u tradiciji mnogih kultura i da istorija pokazuje da verovatno neće nestati, jedino je praktično razmotriti koji bi alkohol mogao biti najzdraviji.

Omar Musa, gastroenterolog i hepatolog na klinici Mejo, ističe da je alkohol – alkohol, bez obzira na njegov oblik. Bilo da se radi o 10 krigli piva, pet čaša vina ili dve žestine, piše The Healthy.

Iako niti jedan oblik alkohola nije zaista “zdrav” u konvencionalnom smislu, dr Musa i neki kolege lekari za jetru sugerišuda, bez obzira jeste li ljubitelj vina, piva ili koktela, određene vrste alkohola mogu predstavljati manji rizik za vaše zdravlje ako se konzumiraju umereno.

Najzdravije vino

Crveno vino često se smatra najzdravijim alkoholnim pićem, uglavnom zbog svojih antioksidativnih svojstava. Umerena konzumacija crnog vina povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti jer antioksidansi iz crvenog grožđa, poput resveratrola, mogu pomoći u očuvanju krvnih žila u vašem srcu.

Međutim, upozorava Nansi Ro, hepatologinja sa Univerziteta Raš, bitno je ovom izboru pristupiti svesno i oprezno.

“Postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol bilo koje vrste može povećati komplikacije povezane s jetrom”, napominje dr Ro.

Ona dodaje da bi antioksidansi u crnom vinu mogli pozitivno uticati na zdravlje jetre za one sa zdravom jetrom, ali naglašava:

“Umerenost je vrlo važna. I dalje se morate pridržavati preporuka CDC-a za sigurnu konzumaciju alkohola.”

Kada birate crno vino, odabir suve sorte može biti dobra strategija budući da “suvo” znači manje slatko vino na lestvici. To znači da unosite manje šećera i manje kalorija, što je bolje za vaš šećer u krvi, kvalitetan san, kožu.

Najzdravije pivo

Svetlo pivo moglo bi biti privlačna opcija ako pazite na unos kalorija, ali ipak želite uživati ​​u pivu.

Majk Sevilja, lekar porodične medicine, napominje:

“U generalnom smislu, zdravija piva su ona klasifikovana kao svetla piva, koja imaju niži udeo kalorija i alkohola.”

Tipično, svetla piva sadrže oko četiri do pet posto alkohola po volumenu. Iako imaju manje kalorija, odgovorno uživanje u pivu ključno je – više porcija može nadoknaditi kalorijsku prednost, a da ne spominjemo uticaj na s, prosvestuđivanje, kvalitetu sna i još mnogo toga.

Najzdravije žestoko piće

Kad su u pitanju alkoholna pića kao što su votka, džin, rum i tekila, dr Sevilja predlaže da su ova bistra pića dobar izbor za one koji vode računa o svom unosu kalorija i ugljenohidrata.

U svom čistom obliku, ova žestoka pića ne sadrže ugljenohidrate i generalno su nižekalorična od ostalih vrsta alkoholnih pića. To ih čini boljom opcijom za one koji žele uživati ​​u piću bez pretrpavanja kalorijama.

Međutim, ključni faktor koji treba uzeti u obzir kod žestokih pića su sokovi i sirupi, s kojima ih mešate jer mogu biti krcati kalorijama.

Read More