Lifting lica i azelaični piling

Lifting lica je isključivo neoperativna metoda kojom se podstiče koža da sama proizvodi kolagenska i elastična vlakna.

Lifting lica hemijskim pilingom je neinvazivna i neoperativna metoda.

Primenom različitih procenata glikolne kiseline koža se podstiče na umnožavanje sopstvenih kolagenih i elastičnih vlakana. Koža postaje zategnuta, glatka i sjajna a efekat je dugotrajan.

Liftingom lica ne ugrožava se socijalni život pacijenta (nema odsustvovanja sa posla i nema bolnih procedura). Postupak kratko traje (10-15 min) i odmah je moguće naneti kremu za negu i šminku.

Lifting lica hemijskim pilingom

Osim glikolne kiseline za lifting lica se primenjuju i trihlorsirćetna, azelaična, retinol, kristalni piling, holivudski piling i dr. Svaki od ovih pilinga ima svoje specifičnosti a zajedničko im je to što izazivaju blaže ili jače perutanje kože pa je neophodno odsutvovanje sa posla.

Zbog toga je najbolje ove pilinge raditi sredom jer u tom slučaju perutanje kože počinje u petak uveče.

Najintenzivnije perutanje je u subotu i nedelju a već u ponedeljak perutanje je oskudno, tako da pacijent može da se vrati svakodnevnim radnim aktivnostima.

Za to vreme neophodna je primena emolijentnih kremova tokom dana da bi se ubrzala reepitelizacija kože. Nova, mlada koža je bledo ružičasta, glatka i zategnuta, a ubrzo postaje bela.

Azelaični piling

Jedna od metoda lečenja je hemijski piling a njegova “podvrsta” je azelaični piling. On je najefikasniji za dublje bore kao i za duboke pigmentacije. Zbog toga zaslužuje posebnu pažnju.

Hemijski piling je relativno nova metota lečenja u dermatologiji. Azelaični piling leči duboke pigmentacije koje se dijagnostikuju pomoću Woodove lampe.

Kada se primenjuje azelaični piling?

Po završetku lečenja akni na koži ostaju ružne lividne fleke (crvenkasto-plavičaste) koje predstavljaju veliki estetski problem. Takođe, i pigmentacije nastale kao posledica “pregorevanja” kože na suncu ili kao posledica upotrebe parfema na fotoeksponiranim regijama (vrat, lice, dekolte). Sve su ovo indikacije za primenu azelaičnog pilinga.

Azelaični piling može da se radi i parcijalno. Na primer, samo periokularni piling tj. predeo oko očiju (gornji i donji kapak i sitne mimične bore oko očiju). Može se tretirati posebno vrat, dekolte (kod prvih znakova starenja ove regije), fleke na leđima, nadlanice kod osoba sa prisutnim staračkim flekama.

Nakon primene azelaičnog pilinga ostaju tragovi na koži u vidu smeđe pokorice koji se uklone posle 3-5 dana. Za to vreme neophodna je primena sun block kremova.

Azelaični piling radi se po metodi Dr Saverio Di Blasi, poznatog estetskog hirurga Venecuele.