Megaloblasna anemija zbog nedostatka folne kiseline

Megaloblasna anemija zbog deficit folne kiseline se ne javlja samo kod trudnica, već i kod niza stanja nastalih zbog poremećaja resorpcije i iskorišćavanja, kao i smanjenog unosa ovog važnog vitamina.

 

Uzrok megaloblasne anemije

 

Nedostatak folne kiseline se javlja kod starijih osoba zbog jednolične ishrane, dece koje ne jedu meso, jaja i povrće, posebno ako dobiju proliv ili infekciju, alkoholičara, osoba na hemodijalizi, loše izbalansiranoj dijeti, kao i onih koje jedu pretežno dugo kuvanu hranu, kod koje se ovaj viramin uništava.

 

Folna kiselina se slabo apsorbuje iz creva kod osoba koje imaju celijakiju i spru, regionalni enteritis, maligne bolesti creva, koriste pojedine lekove (antikonvulzivi, oralni kontraceptivi, izonijazid) ili im je hiruski odstranjen deo želuca ili creva.

 

Trudnice imaju 5 do 10 puta veće potrebe za folnom kiselinom, te kod njih ovaj oblik malokrvnosti nije redak. Povećne potrebe za ovim vitaminom imaju osobe sa hemolitičkom anemijom (kod njih se eritrociti ubrzano razaraju, te se i ubrzano stvaraju novi za šta je potrebno mnogo više folne kiseline nego kod zdravih, zatim osobe sa metastazama u kostima, leukemijom, hroničnim eksfolijativnim dermatitisom kod koga se folna kiselina gubi ljuštenjem kože.

 

Pojedini lekovi onemogućavaju delovanje folne kiseline tako da se malokrvnost javlja uz normalnu količinu vitamina u organizmu. To se sreće kod aminopterina, metotreksata, pirimetamina, trimetoprima (sastojak Baktrima). Već blaga anemija je razlog za prekidanje korišćenja ovih lekova.

 

Tegobe

 

Bolesnik je malaksao, brzo se zamara, lako gubi dah, teže se koncentriše, može da ima nesvesticu, glavobolju, nesanicu, lupanje srca, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima… Tegobe se javljaju postepeno te bolesnik nezna kada se razboleo. Ovakvi simptomi se sreću se i kod drugih bolesti.

 

 

Dijagnoza

 

 

Za postavljanje dijagnoze važan je nalaz snižene vrednosti folata u krvi. Vrednosti LDH su povišene, a vitamina B12 normalne. Zatim se koristi FIGLU test koji ima manji značaj jer je pozitivan kod polovine obolelih od megaloblasne anemije zbpg deficita B12 vitamina. Primena folne kiseline od svega 200 mikrograma dnevno dovodi do poboljšanja stanja što nije slučaj kod megaloblasne anemije zbog deficita vitamina B12.

 

 

Lečenje

 

 

Bolest se leči tabletama folne kiseline u dozi od 5mg dnevno. Kod bolesnika sa poremećajem resorpcije (celijakija npr. ) daje se u vidu intramuskularne injekcije (citrovorum faktor, leukovorin i folikulinska kiselina u dozi od 3 do 6mg).

 

 

Preventiva bolesti

 

 

Bolest može da se spreči korišćenjem folne kiseline kod osoba koje su pod povećanim rizikom da dobiju ovaj oblik malokrvnosti. To su pre svega trudnice kod kojih se preventivno daje 0,5-1mg dnevno (u slučaju ispooljene anemije 3-5md/dan), zatim osobe na hemodijalizi, stare osobe, deca koja slabo jedu, oboleli od malignih bolesti, celijakije…

 

 

U ishrani treba da ima dosta zelenog lisnatog povrća, mahunarki, brokola, kelja. Ostale namirnice bogate folnom kiselinom su mleko, meso, riba, jaja, soja. Namirnice ne treba dugo da se kuvaju, jer to uništava folnu kiselinu.