Može to biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema: ČESTO GRIZETE USNU?

Može to biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema: ČESTO GRIZETE USNU?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Brzina života nem nekad ne dozvoljava da sagledamo sebe u cjelosti. I onda jednoga dana samo otkrijemo da prstom uvijamo pramenove kose, kidamo zanoktice ili grickamao usne.

I ne primjećujemo da imamo lošu naviku. Kada je riječ o grickanju usana, ta navika nije opasna po zdravlje, ali ako primijetite da grizete usne češće nego obično, nije naodmet da provjerite da li iza ove navike postoji zdravstveni problem. Evo šta bi moglo da krene po zlu:

Artritis vilice
Grickanje usana može da se javi usljed poremećaja viličnog (temporomandibularnog) zgloba. Jedan od tih poremećaja jeste artritis vilice. Kod ovog dIJela lica može da dođe do promJene oblika, upale, problema sa normalnim otvaranjem i zatvaranjem. Ako osim što grickate usne primijetite tupi bol kada pomjerate vilicu, osjetite njeno ograničenje, kao i glavobolju ili zubobolju, velika je vJerovatnoća da imate i artritis vilice, piše najžena.rs.

Škripanje zubima
Bruksizam, odnosno škripanje zubima takođe može da doprinese deformitetu vilice, što dovodi do nenamJernog grickanja usana. Osobe koje pate od bruksizma često nesvJesno stiskaju vilicu noću ili tokom sna, često zbog uzbuđenja, ili kada su pod stresom. Još jedan simptom ovog oboljenja jeste i glavobolja.

Malokluzija
Ovo oboljenje se još zove i pogrešno postavljena vilica. Doktori objašnjavaju da će ako vilica nije pravilno postavljena osoba će često gristi usnu. To se dešava, na primjer, kada gornja i donja vilica nisu iste veličine ili postoji višak zuba ili pak nedostaju ili su nepravilnog oblika.

Anksioznost ili depresija
Osobe koje često grizu usne ne tako rijetko pate od anksioznosti ili depresije.

Broj pregleda:
11

2022-09-12
Aura Redakcija