Nadmudrite opasne viruse i bakterije

Foto: Shutterstock

Čuvar našeg organizma – imuni sistem, u akciji je 24 sata dnevno. Telo u svakom trenutku mora biti spremno da nas odbrani. Zimi ima teži zadatak zbog pregrejanih prostorija, punih autobusa, raznih situacija u kojima virusi i bakterije vrebaju sa svih strana. Većina nije ni svesna kakva se borba vodi na „ulazu“ u ljudsko telo, i koliko se grčevito naš organizam brani od nasrtljivaca kojima, nažalost, i mi sami, svojim načinom života pomažemo.
Svakodnevno slušate manje ili više korisne savete koji vas mogu zaštititi od virusa i bakterija, poput onih da je potrebno da redovno perete ruke, izbegavate zatvorene prostorije u kojima se okuplja mnogo ljudi, zdravo se hranite i budete fizički aktivni. Ovoga puta smo se, međutim, umesto uobičajenih odlučili za krajnje jednostavne ali efektne recepte za jačanje imuniteta. Izaberite jedan ili sve – i ove zime ostanite zdravi.

Smejte se do suza!

Kada se zasmejete tako da vas stomak zaboli i „zaplačete“ od smeha, te suze nisu slučajne. One ukazuju na to da se limfni tok u vašem telu ubrzao i da ono brže izbacuje štetne materije. Da li ste znali da je jedan od razloga što je smejanje od srca dobro za zdravlje činjenica da iskren smeh podstiče zdravu cirkulaciju limfe. U stvari, ovakav smeh bukvalno čisti i jača ceo organizam, a vaše limfne žlezde postaće spremnije za borbu protiv pravih neprijatelja – virusa i bakterija.

Unutrašnji štit

Nutricionisti su otkrili šifru za snažan imunitet: pet vrsta voća i povrća dnevno, jogurt sa aktivnim probiotskim kulturama, proteini (piletina, jaja), zdrave masnoće (orašasti plodovi) i vitamin D (sunce i riba), omogućiće vam da se odbranite od napada virusa.

Toplo-hladno

Sauna ili naizmenično toplo-hladno tuširanje pokreću odbrambene ćelije, pod pretpostavkom da ih redovno primenjujete. U saunu bi tebalo da odlazite jednom nedeljno, dok bi noge, od stopala do kolena, svakodnevno trebalo da tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom.

Zeleni štit

Sobne biljke (paprat, nolina, guzmanija) i svakodnevno provetravanje prostorija vlaže inače suv i zagrejan vazduh. Na taj način sluzokoža ostaje vlažna pa virusi ne mogu tako lako da je napadnu. Ako u svoju ishranu uvrstite zeleni kašasti sok ojačaćete odbrambenu sposobnost svog organizma.

Ugrejana stopala

Kada se nakon šetnje na hladnom vazduhu promrzli vratite kući, stavite u lavor šaku osušenih trnjina i čaj od tamjana, a zatim ih prelijte toplom vodom. U tako pripremljenu kupku uronite stopala desetak minuta a onda obujte debele vunene čarape. I ne zaboravite poznatu narodnu izreku koja kaže da „čizma glavu čuva“.

Snaga dodira

Tajna odbrambene snage organizma je u unutrašnjem miru i dodiru. Bilo da se grlite sa suprugom, detetom, prijateljicom, odete na masažu ili mazite kućnog ljubimca – dodir vas oslobađa od stresa, a kada vam je imuni sistem snažan postajete (skoro) nedodirljivi za napade virusa.

Umereno sa stimulansima

Energetske napitke, gazirana pića i kafu trebalo bi umereno da konzumirate. Stimulativna sredstva poput kofeina i alkohola telu daju osećaj da mu nije potreban odmor i ujedno smanjuju delovanje odbrambenog sistema.

Dovoljno sna

Ne znači da zimu morate provesti u krevetu, jednostavno osluškujte znake koje vam šalje telo i udovoljite mu. Otkažite izlazak, sastanak, odlazak u kupovinu. A što se spavanja tiče, osim količine važni su i kvalitet i redovnost, zato pokušajte da na spavanje odlazite otprilike u isto vreme i ustajete takođe u približno isto vreme.

Na sledećoj strani pročitajte dva jednostavna recepta koja će vam pomoći u borbi za bolji imunitet.