Najčešća dva uzroka za erektilnu disfunkciju, a nije prekomerna težina

pixabay.com

Stručnjaci za plodnost upozoravaju da je erektilna disfunkcija često povezana sa osnovnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i dijabetes.

Oko 16,5 miliona muškaraca u Velikoj Britaniji pati od erektilne disfunkcije (ED), ali diskusije oko toga ostaju društveni tabu.

Takođe poznat kao impotencija, ED opisuje nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljno dugo, objašnjava Nacionalni zdravstveni centar.

Stanje može negativno da utiče na dobrobit i samopouzdanje muškarca, a može biti potencijalno štetno za održavanje zdravog seksualnog života sa svojim partnerima. Štaviše, nedavna anketa je istakla da na milione seksualnih performansi muškaraca utiču osnovni zdravstveni problemi.

Istraživanje pod nazivom Indeks plodnosti otkrilo je da je 13 odsto muškaraca priznalo da je prekomerna težina direktno uticala na njihovu sposobnost da ostanu u erekciji. U međuvremenu, još 11 odsto je izjavilo da mentalno zdravlje, stres i opšte zdravlje utiču na njihovu seksualnu funkciju.

Istraživanje je takođe pokazalo da su alkohol (20 odsto), pušenje (7 odsto) i opijati (5 odsto) bili među razlozima koje su muškarci naveli da su uticali na njihove seksualne performanse.

Hirurzi Tet Jap i profesor Suks Minhas, iz Londonske andrologije, sproveli su studiju kako bi pokazali kako muškarci i žene širom Ujedinjenog Kraljevstva razumeju i upravljaju problemima plodnosti i seksualnog zdravlja.

– Vijagra se razumljivo koristi kao brzo rešenje za erektilnu disfunkciju jer je veoma efikasan alat i omogućava muškarcima da osiguraju da ostanu u erekciji – kazao je profesor Minhas.

“Mnogi muškarci nisu svesni da ED zapravo može da bude deo većeg ili ozbiljnijeg osnovnog zdravstvenog problema i važno je da muškarci ne ignorišu problem ili se samo dugoročno okrenu vijagri”, upozoravaju lekari.

Tet je dodao: “Nažalost, plodnost i seksualno zdravlje muškaraca su i dalje tabu teme za previše nas. Indeks plodnosti je dizajniran da podstakne parove da otvoreno razumeju i razgovaraju o svojim problemima plodnosti i seksualnog zdravlja”.

Mnogi muškarci koji pate od ED često izbegavaju da traže stručnu pomoć, ali to može da bude izuzetno opasno s obzirom na to da stanje može biti pokazatelj mnogo goreg problema.

Srčane bolesti i dijabetes

Impotencija bi mogla biti pokazatelj dva moguća opasna stanja – srčanih bolesti i dijabetesa. Bolesti srca, visok holesterol, visok krvni pritisak i dijabetes mogu da utiču na protok krvi do polnog organa, što dovodi do erektilne disfunkcije.

– Od vitalnog je značaja paziti na učestalost erektilne disfunkcije jer bi to moglo pomoći u sprečavanju ozbiljnih kardiovaskularnih problema – navodi načelnik farmaceuta Abas Kanani.

Nalazi Britanskog udruženja uroloških hirurga pokazuju da 90 odsto muškaraca koji pate od impotencije imaju barem jedan fizički uzrok svog problema. U 40 odsto slučajeva problem je uzrokovan kardiovaskularnim oboljenjima, dok se u 33 odsto slučajeva uzrok svodi na dijabetes.

Impotencija takođe može biti znak neuroloških stanja kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, gde je poremećen prenos nervnih impulsa od mozga do polnog organa, prenosi Daily Star.

Nacionalni zdravstveni centar objašnjava da postoje neke promene u načinu života koje mogu da pomognu kod erektilne disfunkcije, a to su:

– Izgubite težinu ako imate višak kilograma

– Prestanite da pušite

– Hranite se zdravo

– Vežbajte svakodnevno

– Pokušajte da smanjite stres i anksioznost

Read More