Najčešće zablude o konzumiranju voća

Pexels

Mnogi od nas znaju da voće donosi brojne zdravstvene benefite, ali u isto vreme, tokom života smo mogli da čujemo brojna “pravila” vezana za način na koji bi trebalo da ga jedemo.

Neki veruju da može da dovede do gojaznosti ili da bi trebalo da ga jedemo isključivo na prazan stomak. Da li su neki od najpopularnijih mitova zapravo tačni ili možemo bez brige da uživamo u ovim slatkim plodovima?

Voće bi trebalo da konzumiramo svakodnevno i uživamo u koristima koje donosi, kao i u slatkom ukusu. Ipak, ovo iskustvo nam mogu upropastiti određena “pravila” koja smo mogli da čujemo od različitih izvora tokom života, ali da li se zaista možemo osloniti na njih? Ovo su neki od najpopularnijih mitova o konzumiranju voća:

Mit 1 – Uvek na prazan stomak

Jedno od najčešćih “pravila” koje smo čuli kada je u pitanju konzumiranje voća je to da uvek moramo da ga pojedemo pre obroka (uglavom pre doručka), jer samo tako možemo da dobijemo najbolje efekte i da sprečimo smanjenje hranljivih vrednosti voća.

Ipak, prema portalu “Heltlajn”, ova tvrdnja uopšte nije tačna i ne postoje naučni dokazi koji bi mogli da je potvrde, već nam voće može biti i dezert, jer jer ljudsko telo je dovoljno evoluiralo i može da maksimalno “izvuče” sve nutrijente iz hrane, bez obzira da li je konzumiramo na prazan ili pun stomak.

Mit 2 – Uticaj na varenje

Drugi “razlog” zašto voće ne bi trebalo da “mešamo” sa drugom hranom je zato što može da nam poremeti sistem varenja, da dovede do nadutosti i sličnih neprijatnih osećaja. Istina je da vlakna u voću mogu privremeno da uspore varenje, ali ne bi trebalo da prourzokuju veliku nadutost, mučnine i druge nelagodnosti. Ako je do toga došlo, onda je veća verovatnoća da smo se prejeli ili nam je neka druga namirnica smetala.

Mit 3 – “Buđenje” organizma

Mnogi onlajn izvori i velnes influenseri tvrde da je najbolje da konzumiramo voće ujutru, kako bismo “probudili” sistem za varenje i “spremili” ga za rad, ali ovo verovanje nije naučno dokazano. Štaviše, naš sistem za varenje radi bez obzira kada jedemo, bilo da je jutro ili veče. Pod uslovom da smo zdravi, uvek možemo da dobijemo benefite kada konzumiramo voće.

Mit 4 – Nikako posle podne i uveče zbog mršavljenja

Jedna popularna dijeta, pod nazivom “17 dana”, navodi da bi trebalo da izbegavamo da jedemo voće nakon 2 sata posle podne. U suprotnom, voće i bilo koja vrsta ugljenih hidrata će znatno da nam povećaju nivo šećera u krvi, koji telo neće moći da stabilizuje pred spavanje, što bi onda dovelo do gojenja. Prema navedenoj logici, onda bi defintivno trebalo da izbegavamo voće i u večernjim satima.

Istina je da će nam određene namirnice povećati nivo šećera u krvi odmah nakon što ga pojedemo, ali ne postoje dokazi da će se nivo šećera “nepovratno” podići posle podne. Takođe, svu hranu koju konzumiramo uveče naše telo neće automatski da pretvori u masne naslage. Postoje određeni faktori koji dovode do gojaznosti, ali konzumiranje voća nakon 2 sata posle podne sigurno nije jedan od njih. Brojna istraživanja su pokazala da ljudi koji često jedu voće i povrće zapravo imaju mnogo veće šanse da smršaju.

Read More