Najgora hrana za štitnu žlezdu

Printscreen

Štitna žlezda je veoma važna i nalazi se u dnu vrata. Proizvodi hormone važne za mnoge sisteme u telu, uključujući i hormone koji kontrolišu metabolizam – proces u kom se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju.

Ako patite od bolesti štitne žlezde, to se dešava upravo zato što ona proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitne žlezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hašimotov tireoiditis, a sve one mogu da budu prouzrokovane različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Dijetetičarka Moli Hembri napominje da je najčešće stanje neaktivna štitna žlezda ili hipotireoza.

– Višak kilograma je često primarna nuspojava hipotireoze. Ako primetite da iznenada dobijate na težini, naročito ako to nije u skladu sa vašom ishranom i navikama vežbanja, važno je posavetovati se sa lekarom oko analiza koje biste eventualno trebalo da uradite – rekla je.

Ono što jedete može imati veliki uticaj na stanje štitne žlezde, a prema Hembri, najgora hrana koju možete da konzumirate, ako su vam dijagnostikovani problemi sa štitnom žlezdom, je ona koja sadrži goitrogene.

– Takva hrana sadrži jedinjenje goitrin, koje može da ometa sintezu hormona štitne žlezde, uz nedostatak joda – objašnjava Hembri.

Goitrogeni se mogu naći u brokoliju, karfiolu i kupusu, kao i u soji i prosu. Da biste se rešili eventualnih negativnih efekata povrća, možete ga jednostavno zagrejati.

– Zagrevanje eliminiše goitrogenu aktivnost. Ako jedete ovo povrće i soju u umerenim količinama, to nije problem, ali većina dijetetičara savetuje potpuno izbacivanje prosa iz ishrane ako imate problema sa štitnom žlezdom – upozorila je.

U radu objavljenom u “British Medical Journalu”, istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana ima važnu ulogu u rešavanju problema sa štitnom žlezdom, prenosi Index.hr.