Napitak koji čini čuda za vaše zdravlje

Pexels

Ilustracija

Čaj od brusnice blagotvorno deluje na mnoga oboljenja, posebno ona sa urogenitalnim traktom.

Osim što ima zdravstvene koristi, ovaj čaj je i ukusan i mnogi vole da ga piju kao svoj omiljeni topli napitak.

Brusnica je zdrava niskokalorična namirnica, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Bogat je antioksidansima, kojima duguje moćna lekovita svojstva.

Bubrezi su odgovorni za izbacivanje toksina, održavanje pH krvi, balansiranje elektrolita i proizvodnju određenih hormona.

Kao takvi, veoma su važni za pravilno funkcionisanje celog organizma. Posebno je potrebno voditi računa o njihovom zdravlju. Da bi se sprečilo stvaranje ili pomoglo izbacivanju već formiranog kamena u bubregu, od velike pomoći je čaj od brusnice.

Brusnica je bogata antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, a upravo zbog svog bogatog sastava veoma je moćna u lečenju velikog broja zdravstvenih tegoba. Ova biljka takođe sadrži ursolnu kiselinu, koja ima neverovatna antiinflamatorna svojstva.

Kao što smo već napomenuli, čaj od brusnice pomaže u zaštiti zdravlja bubrega, ali i izbacivanju kamena.

Sveža brusnica, kao i čaj, koristi se u prevenciji i lečenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Odličan je laksativ, pomaže varenju, stabilizuje rad digestivnog trakta. Pogodan je za dijabetičare, jer reguliše nivo šećera u krvi. Čuva zdravlje jetre, a redovno pranje podstiče eliminaciju nagomilanih toksina. Leči infekcije kože i očiju i generalno je dobar u lečenju bakterija i gljivica.

Read More