Naučnici kažu: Vruća kupka topi kalorije

Ako ne možeš da se nateraš da odeš na trening već nekoliko sati, možda ne bi ni trebalo. Napuni kadu i uskoči u toplu kupku i skinućeš kalorije!

Ovo tvrdi doktor Stiv Fokner, istraživač na univerzitetu Longboru, koji tvrdi da kupanje može da ima slične prednosti kao vežbanje, uključujući i pomoć u sprečavanju dijabetasa tipa 2. U razgovoru je objasnio da, iako je vruća kupka poznata kao opuštajuća za telo, naučnici su tek nedavno otkrili kako pasivno grejanje može pomoći u zdravlju.

Doktor Fokner i njegov tim istražili su učinak vruće kupke na kontrolu šećera u krvi i broj sagorelih kalorija. Istraživanjem je obuhvaćeno 14 ljudi, koji su uživali u jednosatnoj kupki ležeći u vodi čija temperatura je bila na 40 stepeni. Druga sesija odnosila se na jedan sat vožnje sobnog bicikla. Oba su ispitivanja napravljena su tako da se osnovna telesna temperatura podigne za jedan stepen, čime se može izračunati broj sagorelih kalorija po sesiji. Iako je – logično – vožnjom bicikla sagorelo više kalorija, otkriveno je da vruća kupka troši jednako kalorija kao i 30 minuta hodanja. 

Ukupan nivo šećera u krvi u oba slučaja bila je slična. No, ipak nivo šećera u krvi izmeren posle jela je oko 10% niža nakon učestvovanja u vrućoj kupki u poređenju sa vežbanjem.

Takođe je dodao da su protivupalna svesta vežbanja važna za naš imunološki sastav i pomoć u borbi protiv bolesti. “Pasivno zagrevanje može da doprinese borbi protiv bolesti i smanjivanju hroničnih upala, koje su prisutne kod bolesti kao što je dijabetes 2,” kaće ovaj doktor.

Šta čekate? Brzo sve sa sebe i uronite u toplu kupku…