Naučnici otkrili koliko dnevno bi trebalo da sedimo, spavamo, stojimo i vežbamo

Instagram/Jenselter

Nova australijska istraživanja ukazuju na to da je stajanje najmanje pet sati dnevno od suštinskog značaja za optimalno zdravlje.

Naučnici veruju da su otkrili koliko tačno vremena treba da provedemo sedeći, spavajući, stojeći i vežbajući svaki dan da bi naša srca bila zdrava.

Stručnjaci su godinama upozoravali da predugo stajanje u mestu povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, karcinom, pa čak i ranu smrt.

Sada su otkrili da treba da sedimo samo šest sati dnevno, dok bi trebalo da provedemo nešto više od dva sata dnevno na energičnim vežbama, kao što su vežbanje u teretani ili brza šetnja.

Lagane vežbe, kao što je obavljanje kućnih poslova ili pripremanje večere, trebalo bi da traju još dva sata dnevno. Kada je u pitanju san, osam sati i dvadeset minuta je presudno.

– Ljudi će iskusiti trajne prednosti ovih mera za zdravlje srca samo ako ih redovno rade – rekao je dr Kristijan Brekenridž, autor studije i stručnjak za fiziologiju vežbanja na Tehnološkom univerzitetu Svinburn u Melburnu.

Dr Brekenridž tvrdi da sa manje vremena provedenog u sedenju i više vremena provedenog u stajanju, fizička aktivnost i san daju veliki podsticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

Naučnici su analizirali podatke više od 2.300 volontera, prosečno starih 60 godina. Četvrtina je imala dijabetes tipa 2, pratili su svoju aktivnost osam dana koristeći monitor za praćenje koji je brojao vreme koje je svaki učesnik proveo sedeći, stojeći i spavajući.

“Sedelački način života je negativno povezan sa kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sedenju i više vremena provedenog u fizičkoj aktivnosti povezano je sa poboljšanim nivoima glukoze, insulinske osetljivosti, nivoa insulina, procenta masti i nivoa triacilglicerola“, zaključili su naučnici, piše časopis “Diabetologia”.

Read More