Naučnici otkrili: Koronavirus može da promeni funkciju ćelija pankreasa

EPA-EFE
Koronavirus

Kad novi koronavirus zarazi ćelije, ne samo da oslabi njihovu aktivnost, već može da promeni i njihovu funkciju, pokazuje novo otkriće američkih naučnika.

Na primer, kada se beta ćelije pankreasa, koje proizvode insulin, zaraze virusom, ne samo da proizvode mnogo manje insulina nego inače, već počinju da proizvode glukozu i digestivne enzime, što nije njihov posao, otkrili su načnici.

“To nazivamo promenom ćelijske sudbine”, rekla je dr Šubing Čeng koja je vodila studiju, i koja je opisala otkriće u prezentaciji ove nedelje na virtuelnom godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa.

Nije jasno da li su promene dugotrajne ili bi mogle da budu reverzibilne, istakli su naučnici ranije u radu objavljenom u časopisu “Cell Metabolism”.

Dr Čen je uočila da su neke osobe koje su preživele Covid-19 razvile dijabetes nedugo nakon infekcije.

“Svakako je vredno istražiti stopu obolelih od dijabetesa u ovoj pandemiji Covid-19”, rekla je u saopštenju.

Njen tim je eksperimentisao sa koronavirusom u grupama ćelija, tzv. mini-organima ili organoidima koji nalikuju plućima, jetri, crevima, srcu i nervnom sistemu.

Njihovo otkriće ukazuje na to da se gubitak ćelijske funkcije može dogoditi i u plućnom tkivu, rekla je za Rojters dr Čen sa “Weill Cornell Medicine” u Njujorku.