Navike koje narušavaju imunitet

Promenite navike

Koliko je samo svakodnevnih navika u vašem životu koje mogu uticati na vaš imunitet. Potrebno je samo da prepoznate te navike i da ih promenite.

Zima, hladno vreme, dugo sedenje u neprovetrenoj prostoriji, pravi način da vaš organizam oslabi, i postane meta za viruse i bakterije. Ukoliko vaš odbrambeni mehanizam nije jak, prava ste meta za prehladu, grip i sl. Vaš imunitet mora biti jak, uvek, a posebno zimi.

Vaš imunološki sistem je odbrana od bakterija i drugih napadača iz okruženja koji nepadaju vaš organizam.

Na primer, ako udišete hladni virus kroz nos, vaš imunološki sitem cilja taj virus i zaustavlja ga i radi na tome da se oporavite. Potrebno je vreme za preuzimanje infekcije, a ponekad vam je potrebna pomoć u medicini, kao i korišćenje lekova.

Učinite sve kako biste umanjili stres. Vaš imunološki sistem ne funkcioniše jednako i isto  kad ste sigurni u sebe i kada imate mnogo problema i brinete oko toga. To će vas sigurno dovesti do problema i pada imuniteta.

Osim vašeg nervnog sistema, vaš imunološki sistem je najsloženiji sistem u vašem telu. Sastoji se od tkiva, ćelija i organa.

Imunološki sistem je vitalni deo tela osobe za borbu protiv spoljnih organizama koji mogu uzrokovati bolesti i infekcije; to je primarni odbrambeni sistem tela.

Oslabljeni imunološki sistem može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput infekcija, prehlade ili gripa, jer telo ne može da se nosi sa mikroorganizmima i bakterijama s kojima svaki dan dolazi u dodir.

Važno je održavati snažan imunološki sistem, a jedan od načina da to napravite je izbegavanje ovih nekoliko loših navika koje ga mogu oslabiti:

Pušenje

Ne samo da pušenje povećava vaše šanse za rak pluća, već i slabi vaš imunološki sistem. Postoji na hiljade toksina prisutnih u dimu cigareta koji mogu uticati na imunološke ćelije u telu ili oštećuju njihovu pravilnu funkciju ili menjaju vaš imunološki sistem.

To objašnjava zašto su pušači osetljivi na teške respiratorne uslove poput astme, bronhitisa, pa čak i upale pluća. Ako pušite i tražite način jačanja imunološkog sistema kako biste izbegli te probleme, odmah trebate prestati sa pušenjem.

Vaš imunitet reaguje na toksine iz pušačkog dima kada ste pasivan pušač inalazite se u društvu pušača

Alkohol

Ukoliko volite da pijete alkohol, onda uništavate svoj imunološki sistem. Istraživanja su pokazala učinke preterane konzumacije alkohola i kako to može uništiti ćelije antitela vašeg tela koje su potrebne za borbu protiv ćelija zaraženih virusima.

Poput pušača, oni koji pate od alkoholizma imaju veću verovatnoću da pate od ozbiljnih infekcija i bolesti poput tuberkuloze.

Dozvoljeno vam je da popijete jednu čašu dnevno, ali sve preko toga, ili ako alkohol pređe u naviku, morate pod hitno prekinuti ovu lošu naviku.

Ne spavate dovoljno

Važno je dobiti dovoljno odmora kroz dobar noćni san kako biste omogućili da vaš imunološki sistem ispravno funkcioniše. Kada spavate, vaše telo se odmora, skuplja energiju i utiče da vaš imunološki sistem dobro radi.

Ako ograničavate količinu sati za spavanje na dosledan način, stavljate se na veći rizik od infekcije i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su: srčana bolest, hipertenzija, dijabetes i gojaznost.

Što se tiče spavanja, potrebno je steći navike. Te navike podrazumevaju odlazak na spavanje u isto vreme, buđenje u isto vreme, kako bi organizam bio odmoran i jak, i otporan na spoljne štetne faktore.

Nedostatak vežbanja

Još jedna od navika koja narušavaju vaš imunitet jeste nedostatak vežbanja. Ako niste u formi, jer ne praktikujete ni jedan tip vežbanja, onda možete oslabiti svoj imunološki sistem i povećavati rizik od bolesti ili infekcije. Istraživanja su pokazala da preostala aktivnost kroz redovno vežbanje može podstaći vaš imunološki sistem povećavanjem količine belih krvnih zrnaca u vašem telu kako bi  pomoglo u borbi protiv svih oblika bolesti.

Što se telo jače fizički oseća, to je jači imunološki sistem; samo budite sigurni da ne preterate sa vežbanjem, i dati svom telu dovoljno vremena za odmor.

Potrebno je odvojiti vreme za vežbanje. Ukoliko niste u mogućnosti, ne morate svakodnevno vežbati, ali rekreativno vežbanje je poželjno. Bilo koja vrsta aktivnosti utiče pozitivno na organizam.

Previše vežbi

Bitna je umerenost u svemu, tako da navika u kojoj opterećujete svoje telo vežbama, može uticati na vaš imunitete. Iako umerena vežba može pomoći vašem imunološkom sistemu, kao što smo već spomenuli, s druge strane, istraživanja su pokazala da preveliki broj vežbi može uzrokovati mnogo telesnih napetosti vašeg tela, što može negativno uticati na vaš imunološki sistem.

Prekomerno  vežbanje ili neadekvatno vežbanje, može uzrokovati probleme sa vašim kardiovaskularnim sistemom i može nadvladati vaš imunološki sistem.

Zapamtite, dovoljno odmora za oporavak jednako je važno vašem imunološkom sistemu nego odgovarajuća vežba.

Stres

Ako ste se pitali kako stres može dovesti do drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, ovde je jedno jednostavno obašnjenje: stres slabi vaš imunološki sistem.

Visok nivo stresa može stvoriti hormonsku neravnotežu u telu, otežavajući funkciju imunološkog sistema koja može uticati na način na koji vaše telo oporavlja od rane i može čak dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Pokušajte sa svakodnevnim minutima meditacije, dubokog disanja ili joge. Ove vežbe disanja dovode organizam u stanje mira i opuštenosti, opuštaju napetost, i umiruju um i telo.

Ne pijete dovoljno vode

Morate steći naviku da ispijate što više tečnosti, jer će vaš imunitet biti zahvalan, veoma. Voda je samo neverovatna tečnost koja pomaže celokupnoj funkciji vašeg tela, uključujući i vaš imunološki sistem. Ima sposobnost istiskivanja štetnih toksina.

Osigurajte vašem imunološkom sistemu dobro funkcionisanje uz konzumiranje što više vode, manje gaziranih napitaka i ostalih napitaka koji mogu biti štetni za vaše telo.

Preporučeni unos vode na dnevnom nivou je oko 2l. Ovaj iznos zavisi i od fizičke aktivnosti u toku dana.

Loša higijena

Odgovarajuća higijena ne sme uticati na vaš imunološki sistem, sprečava infekcije i bolesti uklanjanjem bakterija. Ako vam nedostaje odgovarajuća higijena, samo vam otežava vaš imunološki sistem, jer pozivate više štetnih organizama u svoje telo.

U nekom trenutku, ti organizmi mogu nadvladati vaš imunološki sistem koji dovodi do bolesti ili infekcije.

Adekvatna higijena podrazumeva negu celokupnog tela i lica. Redovno pranje ruku, pranje zuba, tuširanje i ostale aktivnosti idu uz zdrav imunološki sistem.

Imate previše kilograma

Istraživanja su dokazala da gojaznost može oslabiti imunološki sistem osobe. Previše hrane je svakako jedna od loših navika za vaš imunitet. Dok je potrebno dalje istraživanje kako bi se pronašla  veza između gojaznosti i povećanog rizika od infekcije usled slabijeg imunološkog sistema, ipak je važno jesti zdravije i više vežbati, ako ste gojazni da smanjite rizik od bilo kakvih komplikacija na zdravlje.

Višak kilograma ne utiče samo na vaš imunitet, već i na ostale organe, a da ne pričamo koliko može biti i estetski problem.

Previše sunca

Malo sunčanja na suncu sa adekvatnim kremama za sunčanje nije loše, ali preterano sunčanje bez zaštite i te kako može biti problem. Telo izloženo previše suncu dovodi do opekotina i drugih oštećenja. Istraživanja su pokazala povezanost između UV zračenja i oštećenja imunološkog sistema tela. Plus preterano izlaganje suncu može povećati rizik od raka kože.

Pijete antibiotike

Uzimanje antibiotika na prvi znak kijavice  tokom dužeg vremena, uzrokuje ozbiljnije infekcije.

Istraživači su otkrili da neki pacijenti koji uzimaju antibiotike imaju smanjen nivo citokina, najvažniji sekrecioni proizvodi imunološkog sistema. Kada je vaš imunološki sistem potisnut, verovatno ćete razviti  bakterije ili se razboleti u budućnosti.

Možete uzimate antibiotike samo za bakterijske infekcije i odmah ih upotrebite. Nemojte koristiti antibiotike preventivno, osim ako vam nije prepisao lekar.

Previše ste ozbiljni

Istraživači su otkrili da pozitivne emocije povezane sa osmehom smanjuju hormone stresa i povećavaju određene imunološke ćelije dok aktiviraju druge. U istraživanju koje je sprovedeno  na Medicinskom fakultetu Loma Linda, zdrave odrasle osobe koje su sat vremena gledale smešne video snimke imale su značajno povećanje aktivnosti imunološkog sistema.

Potrebno je da se više smejete,a znate kako: gledate svoje omiljene komedije, ručajte sa prijateljima, setite se nekih smešnih situacija iz prošlosti ili pozovite prijatelja za koga znate da priča odlične viceve.

Hrana sa nezdravim mastima

Potrebno je unositi u organizam zdrave masnoće koje hrane telo i mozak. U te namirnice spadaju orasi, lešnici, avokado i sl. Nezdrave masti narušavaju vaš imunitet, kao što su pomfrit, piza, čips, keks i pržena hrana. Masnoće koje se nalaze u ovoj hrani su uglavnom rafinisane.

Pesimista ste

Toliko briga u vašem žvotu, i ne možete da se opustite i da gledate život sa pozitivne strane. Istraživanje koje je pratilo studente koji su bili optimisti imali su mnogo jači imunitet, u poređenju sa grupom studenata koji su pesimisti. Razlog je što optimisti lakše podnose stres i stresne situacije. Ne brinu toliko i ne opterećuju se sitnicama.

Morate pronaći razlog da budete srećni. Neka to budu i male sitnice, neko vas je nasmejao, pogledali ste dobru komediju ili izašli na kafu sa prijateljima. Nemojte sve stvari shvatati preozbiljno.

Previše šećera

Ukoliko unosite previše šećera u vaš organizam, to vam slabi imunitet. Ukoliko samo na dnevnom nivou unosite 100gr šećera, može vam smanjiti sposobnost belih krvnih zrnaca u njihovoj borbi protiv bakterija.

Previše šećera slabi vaš imunitet, zato se potrudite da smanjite unos šećera na minimum.

Pokušajte da u čajeve i sl. napitke dodate med, umesto šećera. Ukoliko je moguće, najbolje je da svedete korišćenja šećera na minimum.

Sada kada znate koliko su dobre navike bitne za zdrav organizam i jak imunitet, krajnje je vreme da većinu njih promenite.