Ne treba ni oko da sklopite: Evo kako da odmorite i dušu i telo popodne, a da ne spavate

Pexels

Da li se i vama dešava da se malo izvalite na krevet kad dođete kući s posla, tek da odmorite nekoliko minuta, a onda odspavate nekoliko sati? Postoji bolja opcija za popodnevni odmor.

Popodnevni umor, naročito u ovo doba godine, neophodan je mnogim ljudima. Džim Kvik, svetski poznati stručnjak za poboljšanje pamćenja, optimizaciju rada mozga i ubrzanje učenja, podelio je nekoliko saveta za obnavljanje energije. On preporučuje odmor za mozak. Ali to nije spavanje.

– Tokom pauze za mozak, važno je uraditi tri stvari koje su potrebne mozgu: kretanje, hidrataciju i disanje – to je tako jednostavno – kaže ovaj stručnjak.

Iako mozak čini samo 2% telesne mase, troši čak 20% ukupne energije tela, naglašava Kvik. Zato je ključno osigurati mu gorivo tokom dana. Uprkos tome, Kvik ne isključuje kofein, ali ističe važnost praćenja sopstvenog osećanja i razmatranje kombinovanja kofeina s pravim odmorom za mozak, poput energične popodnevne šetnje.

– Ne zaboravite da osluškujete svoje telo i otkrijete šta vam odgovara, a šta ne. Planirajte svoje odmore. Rituali ne moraju uvek da budu isti. Jednostavno pratite ono što vam se čini najboljim u datom trenutku – preporučuje Kvik.

Read More