Ne treba zanemarivati ovaj simptom: SUHA USTA MOGU BITI SIGNAL OZBILJNIH BOLESTI!

Ne treba zanemarivati ovaj simptom: SUHA USTA MOGU BITI SIGNAL OZBILJNIH BOLESTI!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Suha usta mogu biti prilično neprijatna pojava, zbog čega konstantno imate potrebu da ih mažete balzamom. Međutim, kada treba obratiti posebno pažnju ako često imamo problem sa suhim ustima?

Simptom suhih usana ne mora biti znak neke opasne bolesti. Stručnjaci kažu da razlozi za ovaj neprijatan simptom mogu biti različiti. Neki su potpuno bezazleni, ali neki mogu biti znak za alarm.

Suha usta mogu biti znak trovanja hranom. Do toga dolazi kada osoba povraća ili ima proliv, zbog čega tijelo dehidrira. Ovaj problem takođe može ukazivati i na bolesti poput pankreatitisa (upale pankreasa). Uz suhoću usta javljaju se i podrigivanje, mučnina, povraćanje, dijareja i bol na lijevoj strani stomaka. U ovim slučajevima je veoma važno da na vrijeme reagujete i obratite se ljekaru za pomoć.

Suha usta takođe mogu biti znak dijabetesa, a isto tako i gastritisa i holescistisa (zapaljenja žučne kese). Simtomi koji se u slučaju ovih bolesti javljaju, pored suhoće usta, su: gorčina u ustima, kao i gorušica. Jezik može postati bokel, ali i žut.
Jedan od simptoma anemije, kao i bolesti pljuvačnih žlijezda jesu i suha usta. Takođe, ovaj simptom se često javlja i kod nedostatka vitamina A u organizmu.

Suha usta se mogu javiti i kod pušača jer oni imaju povećanu potrebu da dišu na usta, pa se kao rezultat toga usna duplja isušuje i stvara se neprijatan osjećaj suhoće. Suha usta se mogu javiti i kod osoba koje imaju probleme sa sinusima i disajnim organima, ali i kod onih koji hrču.

Broj pregleda:
35

2021-09-23
Aura Redakcija