Nedostatak ovih vitamina i minerala ubrzava starenje kože

pixabay.com

Lekari nas često podsećaju da su vitamini i mikroelementi neophodni našem telu, ali uglavnom ne objašnjavaju za šta konkretno. U međuvremenu, nedostatak mnogih važnih materija može dovesti, uz ozbiljne zdravstvene probleme, na primer, do ubrzanog starenja kože.

Vitamin C

Svi znaju da vitamin C pomaže u borbi protiv prehlade, ali on može da poboljša i izgled vaše kože, piše “Mari Kler”, a prenosi City Magazine. Kozmetolog Džošua Zajhner, doktor medicine, tvrdi da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, što zauzvrat pomaže u smanjenju bora.

– Vitamin C je snažan antioksidans koji neutralizuje oštećenja slobodnih radikala, sprečava nastanak abnormalne pigmentacije i važan je činilac u proizvodnji zdravog kolagena – izjavio je on.

Vitamin E

Poput vitamina C, vitamin E pomaže u prirodnoj proizvodnji kolagena. Vitamin E takođe održava zaštitnu barijeru koja dugo zadržava vlagu u ćelijama kože.

Cink

Ovaj esencijalni mineral u tragovima poznat je po jačanju funkcije imunosistema i podsticanju zaceljivanja rana. Međutim, stručnjaci kažu da cink takođe može zaštititi kožu od UV oštećenja. Studija objavljena u “Journal of Nutrition” pokazala je da nedostatak cinka ubrzava proces starenja.

Selen

Selen ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju kvalitet kože i bore se protiv slobodnih radikala.

Koenzim Q10

Ovaj antioksidativno jedinjenje telo proizvodi za pretvaranje hrane u energiju. Prema nekim studijama, pomaže i u smanjenju bora i poboljšanju teksture kože. Koenzim Q10 se nalazi u nekim namirnicama, kozmetici i posebnim dodacima ishrani.

Epigalokatehin galat (EGCG)

Reč je o jedinstvenoj biljnoj komponenti koja se nalazi u zelenom čaju, a ima niz prednosti za kožu poput UV zaštite, bora i pigmentacije. Ne morate svaki dan da pijete zeleni čaj, EGCG je dostupan i kao koncentrisani dodatak ishrani.

Kolagen

Kolagen sadrži dve aminokiseline, prolin i glicin, koje su neophodne za formiranje i oporavak zglobova, kostiju, mišića i tetiva. One su takođe zaslužne za elastičnost kože. S godinama se proizvodnja prirodnog kolagena usporava, stoga, kako bi koža duže ostala gipka, kozmetolozi preporučuju uzimanje ovog proteina putem hrane ili kao njen dodatak.