Oboljenja desni nisu naivna

Naša usta su puna bakterija koje zajedno sa pljuvačkom i ostatcima hrane, formiraju naskage oko i na zubima. Bolesti desni mogu da zahvate tkiva oko jednog ili više zuba. Započinju kada bakterije u naslagama izazovu zapaljenje desni. Zapaljenja desni mogu da budu od veoma blagog zapaljenja do ozbiljnog zapaljenja koje oštećuje meka tkiva i kost koja drži zub – zube.

Kod gingivitisa desni su crvene, oteknute, lako krvare i izaziva tek manju nelagodnost. Lako se može izlečiti detaljnijom i redovnom hidijenom zuba i usta ali ne lečen gingivitis vodi ka ozbiljnijem zapaljenju – periodontitisu. Periodontitis je zapaljenje zubne čašice, usled koga se desni povlače sa zuba i stvaraju se zapaljeni džepovi. Toksini bakterija i enzimi organizma počinju da uništavaju kost i vezivna tkiva koja drže zub – zube.

Bolestima desnih doprinosi pušenje, hormonalne promene koje čine desni osetljivijim, dijabetes, stres koji smanjuje sposobnost organizma da se bori protiv infekcije, neki lekovi pogotovo antidepresivi i neki lekovi protiv srčanih oboljenja i druga oboljenja kao npr. AIDS i genetska sklonost.

Oboljenja gingiva se najčešće javljaju između 30-te i 40-te godine života a mogu se sprečiti redovnim i pravilnim pranjem zuba, redovnom kontrolom kod stomatologa, uravnoteženom ishranom.

Sve više studija dokazuje koliko ozbiljna po opšte zdravlje mogu da budu jednostavna oboljenja desni. Ona mogu da budu jedan od uzročnika srčanog udara i dijabetesa.

čovek koji pati od oboljenja desnih u stvari pati od hronične infekcije, svaka infekcija koji god da deo tela zahvati utiče na funkcionisanje čitavog organizma. Tokom infekcije desnih stvara se ogroman broj bakterija, ako istovremeno imate problema sa srčanim zalistcima, bakterije mogu da inficiraju srce.

Nelečana oboljenja desni i zuba kod trudnica mogu da budu veoma štetna za nerođenu bebu i imaju kao rezultat rađanje bebe sa veoma malom telesnom težinom.