Obratite pažnju: RASTU LI VAM NOKTI BRZO ILI SPORO

Obratite pažnju: RASTU LI VAM NOKTI BRZO ILI SPORO

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Kada “nešto nije u redu u organizmu”, kada nam se tiho prikrada neka bolest, tijelo obično šalje signače. Trik je samo da ih prepoznamo. Ponekad se jave simptomi koje nikada ne bismo povezali sa problemima u određenom organu – pa ljuštenje kože na laktovima može da pokaže da pankreas ne radi kako treba.

Kada postoje problemi sa cirkulacijom, obično se simptomi ispoljavaju na stopalima, odnosno blokira se protok krvi do ovog dijela tijela. Ono što nikada ne biste povezali sa ovom zdravstvenom tegobom jeste što ona utiče na dužinu noktiju na stopalima. Zato, obratite pažnju kojom brzinom vam rastu nokti!

Jedno od obiležja periferne arterijske bolesti, prema stručnjacima sa Mejo klinike jeste “sporiji rast noktiju”.
“Problem sa perifernom cirkulacijom može da dovede i do bolnih grčeva u mišićima listova nakon intenzivnih aktivnosti, ali i poslije dužeg hodanja ili penjanja uz stepenice”, kažu naučnici.

Noga može da utrne i se javlja osjećaj slabosti u njoj, a potkoljenica i stopalo mogu da postanu hladni. Zbog nedovoljnog protoka krvi, boja nogu se može da se promijeni.

Takođe, loša cirkulacija može da dovede do gubitka kose ili usporavanja rasta dlaka na nogama. Strčnjaci su naveli i šta ukazuje da ste u većem riziku od periferne arterijske bolesti: pušenje, dijabetes, gojaznost, visok krvni pritisak, visok holesterol, starost preko 65 godina, porodična istorija bolesti ili moždanog udara.

“Ljudi koji puše ili imaju dijabetes su u najvećem riziku od razvoja perifernih arterijskih bolesti zbog smanjenog protoka krvi”, rekli su stručnjaci sa klinike Mejo.

Jedan od najefikasnijih načina da spriječite dalje zdravstvene komplikacije je da smanjite taloženje masti u krvnim sudovima. To znači promjenu načina života, prvenstveno da ostavite cigarete i počnete da vježbate.

Broj pregleda:
2

2021-09-29
Aura Redakcija