Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!

S prolaskom svake godine, sakupljamo sve više sjećanja i mudrosti. No kako starimo, naša tijela se mijenjaju također, uključujući naš vid i oči pa primjećujemo i neka očna stanja.

Taj proces je prirodan, no važno je biti svjestan promjena koje se događaju kao posljedica starenja kako bismo pratili i očuvali naš vid i zdravlje.

Optical Express

Ako ste se našli u situaciji da škiljite za vrijeme čitanja ili daleko držite knjigu u zadnje vrijeme, niste jedini. Problemi s oštrinom vida pri čitanju je najčešći problem onih u dobi od 41-60 godina starosti.

Na što paziti između 40 i 60 godina

Počevši od ranih do srednjih 40-ih, većina ljudi iskusi prezbiopiju, stanje pri kojem leće oka postaju manje fleksibilne, što dovodi to težeg fokusiranja pri manjim udaljenostima.

Na sreću, postoji više opcija za nošenje s prezbiopijom. Naočale za čitanje mogu biti najjednostavniji izbor. U dobi od 50 godina pa na dalje, prezbiopija se obično pojačava, no te promjene prestaju oko 60-e godine.

Siva mrena ili katarakta – kako je prepoznati i liječiti

Također, ako imate više od 40 godina, postoji mogućnost za razvoj nekih od vidnih problema ako postoje rizični faktori:

Također, lijekovi koji se obično propisuju za liječenje uobičajenih zdravstvenih poteškoća poput kolesterola, poremećaja štitnjače, anksioznosti ili depresije, kao i artritisa, mogu povećati rizik za nastanak vidnih problema. Mnogi lijekovi, uključujući i antihistaminike, mogu utjecati na vaš vid.

Očna stanja ako ste stariji od 60 godina

Kada napunite 60 ili više godina, važno je pratiti upozoravajuće znakove problema koji mogu dovesti do gubitka vida, a povezani su sa starenjem.

Mnoge bolesti oka nemaju rane simptome, no rano otkrivanje putem redovitih očnih pregleda i liječenja mogu usporiti ili zaustaviti razvoj bolesti. Neki od problema na koje biste vi i vaš liječnik trebali obratiti pozornost su:

Problemi kao što su premalo osvjetljenja, problemi sa čitanjem, odsjajem, promjene u viđenju boja kao i smanjena vlažnost oka su znakovi da trebate zakazati pregled kod oftalmologa.

8 navika koje trebate izbjegavati ako želite imati zdrave oči

Pročitajte sljedeće:

Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje

Koordinacija očiju – kako je poboljšati?

Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Jesu li progresivne leće pravi izbor i zašto ih odabrati?

Imate li očnu migrenu?

Kako pušenje utječe na zdravlje očiju

Mediteranska prehrana može spriječiti makularnu degeneraciju vezanu uz dob

Kako prepoznati visoki očni tlak?

Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Read More