Ojačajte srce, mozak i kosti: Potopite četiri badema u vodu i preporodite ceo organizam

Pexels

Bademi su zdravi jer su bogati vitaminom E, cinkom, magnezijumom kao i kalcijumom.

Ipak, ne treba ih previše konzumirati, dovoljno je 4 ili 5 dnevno zbog amigdalina koji je jak. Možete ga konzumirati tako što potopite 4 badema u čaši vode, ostavite preko noći i popijete ujutro.

Evo zašto bi to trebalo da radite:

  • Ojačaće vaše srce zbog bogatstva kalijumom i magnezijumom
  • Dobro je za mozak i moždane funkcije
  • Daće vam dosta energije
  • Pomoći će kod problema sa polnim sistemom
  • Reguliše pritisak i holesterol
  • Sprečava rak
  • Dobro je za kosti

Bademi su jedna od najpopularnijih vrsta orašastih plodova. Odličan su izvor minerala, vitamina, proteina, vlakana i niza drugih spojeva koji poboljšavaju zdravlje celokupnog organizma.

Sprovedena su brojna istraživanja na temu uticaja badema na zdravlje i naučnici svakim novim istraživanjem dolaze do novih pozitivnih saznanja.

Donosimo vam neke od dokazanih prednosti badema:

Smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti

Bademi su odličan izvor zdravih masti koje štite zdravlje srca i celokupnog kardiovaskularnog sistema. Odličan su izvor antioksidacionih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka srčanog udara. Uz to, bademi su jako dobar izvor vitamina E, flavonoida koji ublažava hroničnu upalu.

Odličan su izvor minerala, kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar, mangan i arginin. Sve su to spojevi koji imaju odlično delovanje na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Istraživanja su pokazala da bademi smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola i povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola. Svakodnevnom konzumacijom badema ćete sprečiti nakupljanje plaka unutar krvnih žila i preporučuju se svim osobama koje imaju povišn krvni pritisak..

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Bademi su odlični za zdravlje i funkcionisanje mozga. Visok udio riboflavina i L – karnitina ih čine odličnim za prevenciju upalnih procesa unutar mozga. Dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka demencije i Alzhajmerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože

Bademi su odličan izvor vitamina E i antioksidanata koji smanjuju nivo slobodnih radikala, održavaju kožu zdravom i mladolikom. Naučnici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zracima i na taj način smanjiti rizik od nastanka raka kože.

Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa

Bademi su jako dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina koje regulišu nivo glukoze u krvi i kontrolišu način na koji je ćelije koriste. Svakodnevnom konzumacijom badema možete smanjiti rizik od nastanka insulinske rezistencije i naglih promena nivoa šećera u krvi.

Podstiču rad sistema za varenje

Korica badema sadrži probiotike koji poboljšavaju zdravlje i podstiču rad sistema za varenje. Sistem za varenje se sastoji od niza dobrih bakterija koje su neophodne za njegov pravilan rad. Bez tih bakterija povećava se rizik od nastanka niza problema i poteškoća u radu sistema za varenje.

Smanjuju rizik od nastanka raka i upale

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka hronične upale i kancerogenih ćelija. Naučnici su ustanovili da bademi mogu da smanje rizik od nastanka raka debelog creva i raka dojke.

Bademi imaju alkalno delovanje

Alkalna hrana reguliše pH vridnost u telu i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Jača imunološki sistem i podstiče rad sistema za varenje. Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanjem unosa alkalnih namirnica možete smanjiti rizik od nastanka i širenja kancerogenih ćelija jer one ne mogu preživeti u alkalnim uslovima.