Osam namirnica koje nemaju rok trajanja

pixabay.com

Na pola puta ste do završetka savršenog recepta i shvatili ste da nemate više glavni sastojak jer ste ga bacili tokom čišćenja kuhinje…

Ovakva situacija se dešava svima, ali je možete izbeći – barem kada je reč o ovih osam namirnica. Kada se pravilno čuvaju, ove svakodnevne namirnice mogu trajati godinama, nekad i decenijama nakon što se otvore. U međuvremenu izgube samo malo kvaliteta (mada je i to retkost). Sledeći put razmislite dva puta pre nego što bacite neku od ovih namirnica. Ako ste ih dobro čuvali, šanse da su sasvim u redu su velike.

1. Med

Prirodni med što duže traje, to je ukusniji i ostaje “nepokvaren” ma koliko god godina prođe od otvaranja tegle. Jedino što može je da promeni boju i da se kristališe, što ga ne čini manje zdravim i ukusnijim.

Kako da ostane svež: Med držite na hladnijem mestu, čvrsto zatvorenim. Ako se kristališe, teglu stavite u toplu vodu i sačekajte da se med skroz otopi.

2. Pirinač

Bilo koji tip pirinča, od belog do integralnog, ima neodređen rok trajanja, kada se drži dalje od zagađivača. Jedino je izuzetak braon pirinač koji ne može da traje dugo zbog veće količine ulja koju sadrži.

Kako da ostane svež: Držite ga na hladnijem i suvom mestu. Kada se otvori, držite ga u vakuminaroj posudi ili u kesi sa zamrzivač koja je dobro zatvorena. Za dodatnu zaštitu, držite ga u zamrzivaču ili frižideru.

3. Šećer

Beli, smeđi ili u prahu – šećer ne može da se pokvari, zato što se u njemu ne mogu razviti bakterije. Pravi zadatak je da mu ne dozvolite da se stvrdne kao kamen.

Kako da ostane svež: Držite ga na suvom i hladnom mestu. Da biste sprečili stvrdnjavanje šećera, držite ga u vakumskoj posudi ili ga držite u originalnom pakovanju u dobro zatvorenoj kesi.

4. Jaka alkoholna pića

Jaka alkoholna pića koja su destilovana – votka, rum, viski, džin, tekila i slični ne mogu da se pokvare, čak nakon otvaranja. Ukus i aroma im se mogu izgubiti tokom vremena, ali vi to nikako nećete osetiti.

Kako da ostanu sveža: Držite ih na hladnom, tamnom mestu, što dalje od direktne sunčeve svetlosti. Flašu dobro zatvorite kada nije u upotrebi.

5. Čist ekstrakt vanile

Čist ekstrakt je dosta skuplji od “imitacija”. Ali pošto može da traje večno, vredi zaista onoliko koliko košta.

Kako da ostane svež: Držite ga na hladnom i tamnom mestu, čvrsto zatvorenog kada se ne koristi.

6.  Destilovano belo sirće

Ovo je namirnica koja se koristi u skoro svim jelima – od marinada do dresinga za salatu. Rok trajanja je maltene neograničen, pa može stajati godinama.

Kako da ostane sveže: Držite ga na suvom i tamnijem mestu, dobro zatvorenim.

7.  Kukuruzni skrob / gustin

Ovo je namirnica koja je obavezna u sosevima i pudinzima… Kada je na suvom i bezbednom mestu, može takođe da traje godinama.

Kako da ostane svež: Držite ga na suvom i hladnom mestu. Pakovanje držite dobro zatvorenim između korišćenja.

8. So

Od klasične do morske i košer soli, so je pojačivač ukusa koji se nikada ne može pokvariti ili promeniti ukus.

Kako da ostane sveža: Jednostavno je držite na suvom i hladnom mestu.

Read More