Ova hrana život čini boljim: Pomaže u mršavljenju i štiti od bolesti

Pexels

Ilustracija

Nije tajna da su vlakna izuzetno zdrava. Osim što pomažu u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti, sposobna su da za sebe vežu nezdrave materije prisutne u hrani.

Prema lekarima, za organizam je najbolje jesti kruške, bundevu, šljive, beli luk, špargle, kupus, spanać i semenke lana. Sve navedene namirnice obiluju vlaknima, a njihov učinak prvo ćemo iskusiti kroz poboljšanu probavu.

Povrh navedene hrane, ljuspice psilijums su još jedan izvor rastvorljivih dijetalnih vlakana. One dokazano snižavaju nivo holesterola, što je važno za prevenciju bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Osim vlakana koja pomažu u normalizaciji rada creva, psilijum sadrži i neprobavljive ugljene hidrate koji pozitivno utiču na mikrofloru, piše časopis Health.

Prema aktualnim smernicama, ženama je potrebno 25 grama vlakana dnevno, što je ekvivalentno sedam jabuka ili 12 šoljica brokolija. Muškarcima se preporučuje 38 grama vlakana dnevno.

Vlakna pomažu i u skidanju kilograma

Vlakna se sporije probavljaju, pa će vas zasititi na duže vreme. Što ste sitiji i zadovoljniji nakon obroka, manja je verovatnoća da ćete posezati za grickalicama. Još jedan plus je što vlaknima obiluje voće, povrće i celovite žitarice, odnosno namirnice koje sačinjavaju zdrav plan ishrane.

Nemojte da preterujete

Ako unesete previše vlakana, mogli biste da imate problema sa gasovima, nadutošću i probavnim smetnjama. Ako inače ne konzumirate previše vlakana, kada odlučite da ih uvrstite u svoju ishranu, činite to postepeno i pratite kako se osećate. Naravno, pijte puno vode kako biste ublažili želudačne tegobe usled povećanja dnevnog unosa vlakana.

Read More