Ova pogrešna navika uzrokuje dehidrataciju, a svi to radimo

pixabay.com

S obzirom na popularnost flaša za vodu, pomislili biste da su svi jako dobro hidrirani. No, to nije slučaj. Prema anketi Civic Science, 47% ljudi na globalnom nivou ne pije dovoljno vode.

Dijetetičarka Keti LaBela kaže da potrebe za unosom tečnosti zavise od nekoliko različitih činilaca, uključujući dob, težinu i nivo aktivnosti.

– Što je osoba mlađa, to joj je potrebno više vode. Generalno, cilj kojem treba težiti jeste ispijanje osam do devet čaša tečnosti dnevno. Ako ste aktivni i van, možda će vam trebati dodatne dve čaše ili više, a sportistima će možda trebati dva do tri puta više tečnosti nego prosečnoj osobi – objasnila je LaBela.

Iako je voda najbolja za hidriranje organizma, računaju se i druge tečnosti. Hidratacija je naročito važna jer telo, u suprotnom, ne može da funkcioniše pravilno. Dehidratacija negativno utiče i na rad mozga i na raspoloženje.

– Žeđ je prvi znak da telu treba voda. Takođe, možete videti tamniju boju urina. Ostali simptomi su suve usne, vrtoglavica ili umor – ističe dijetetičarka.

Dehidratacija ima ekstremne simptome, poput ubrzanog rada srca, niskog krvnog pritiska, suve kože, slabosti i izrazite žeđi.

Stručnjaci se slažu da većina čini veliku grešku koja uzrokuje dehidrataciju.

– Čekanje da osetite žeđ nije dobra praksa jer tada telo već doživljava blagu dehidrataciju. Tokom čitavog dana važno je piti tečnost – ističe LaBela.

Napominje da telo ne može optimalno da funkcioniše čak i ako je samo malo dehidrirano.

– Voda je važna za regulaciju telesne temperature, prenos hranljivih stvari, uklanjanje otpadnih stvari i drugo. Svakoj ćeliji u telu treba voda za svakodnevno funkcionisanje.

Read More