Ove namirnice koje jedemo svakodnevno izazivaju depresiju

Pexels

Ilustracija

Konzumacija velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice veštački zaslađene, može biti povezana sa razvojem depresije, pokazalo je novo istraživanje o ženama, piše CNN.

Studija ukazuje na vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 odsto većeg rizika za pojedince koji jedu devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji jedu četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i druge proizvode koji sadrže veštačke aditive.

“Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika od nove epizode ​​depresije”, rekli su koautori studije dr Endru T. Čan i Danijel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda. Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.

Gledajući posebno na određenu visoko obrađenu hranu, takođe poznatu kao UPF, samo proizvodi koji sadrže veštačke zaslađivače su povezani sa povećanim rizikom od depresije među učesnicima, primetio je Kuhnle.

“Taj nalaz je zanimljiv jer sugeriše da vezu između potrošnje UPF-a i depresije pokreće jedan specifičan faktor – veštački zaslađivači”, dodao je on. Što se tiče toga zašto bi takva hrana bila povezana sa depresijom, Čan je ukazao na poznatu vezu između visoko prerađene hrane i hronične upale, za koju se smatra da je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti. Upala je povezana sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim studijama.

Pored toga, studije su pokazale vezu između visoko prerađene hrane, kao što su dijetalni gazirani sokovi i veštački zaslađivači, i depresije. Pominje se i povezanost sa kognitivnim padom i poremećajima crevnog mikrobioma, što dalje ukazuje na složenost uticaja ishrane na mentalno zdravlje.

Studija je obuhvatila skoro 32.000 sredovečnih žena iz Nurses’ Health Study II, ali zbog nedostatka muških učesnika rezultati se ne mogu jednoznačno primeniti na opštu populaciju. Iako istraživanja nisu uspela da uspostave uzročno-posledičnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, važno je uzeti u obzir druge faktore rizika, kao što su porodična istorija depresije i nivoi stresa, da bi se u potpunosti razumela veza između ishrane i mentalnog zdravlja.

Read More