Ove namirnice mogu naštetiti vašem zdravlju ako ih svakodnevno jedete

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Neke namirnice zbog svog sastava mogu imati negativne posledice na vaš organizam, a naročito kada je reč o zdravlju vašeg probavnog sistema. Iako možda ne osećate direktne posledice, neke namirnice radije izbegavajte da svakodnevno jedete.

Nutricionistkinja Alajna Hačinson iz biotehnološke kompanije “Pendulum Therapeutics” podelila je koje namirnice ne bi trebalo svakodnevno da jedemo jer mogu naštetiti zdravlju naših creva.

Veštački zaslađivači

Prva stvar na spisku namirnica koje treba izbegavati su veštački zaslađivači. Nutricionistkinja Hačinson navodi da neki veštački zaslađivači poput aspartama i sukraloze, mogu negativno uticati na rad creva jer su povezani s promenama u sastavu bakterija, što potencijalno dovodi do crevne disbioze.

Pržena hrana

Poznato je da se pomfrit ne nalazi na spisku zdravih obroka, a u ovom slučaju nutricionistkinja podrazumeva sve namirnice pržene u dubokom ulju. Pržena i masna hrana može biti teška za probavu i može doprineti upalama u gastrointestinalnom traktu.

Visoki udeo masti takođe može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija.

Mesne prerađevine

Prerađeno meso podrazumeva namirnice kao što su viršle, kobasice i konzervisano meso. Hačinson navodi da je ishrana bogata prerađenim mesom povezana s povećanim rizikom od upale creva i stanja poput kolorektalnog raka.

Jedinjenja koja nastaju tokom obrade mesa takođe mogu negativno uticati na zdravlje creva.

Read More