Ovi vitamini i minerali povoljno utiču na rad najvažnijeg organa u telu!

Foto: Ilustracija/Pexels.com
Voce

Jetra je veoma važan organ, jer ona utiče na zdravlje svih ostalih organa i generalno celog organizma.

Jetra filtrira krv, uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno jetra učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju. „Ona je najvažniji organ“, kaže doktor Mihalkov. „Bez zdrave jetre nema ni zdravog organizma“, dodaje.

Jetra ima sposobnost da se sama izleči, ali za to je potrebno puno vremena. Obanavljanje njenih ćelija zahteva dug vremenski period, zato je najbolje ne dozvoliti dolazak u takvu situaciju.

Pravilno funkcionisanje jetre je nemoguće bez pravilne ishrane, pa je važno praziti na ono što unosimo u organizam.

Hrana bogata ovim vitaminima i mineralima ima pozitivan uticaj na zdravlje jetre:

Vitamin A

Dobar izvor ovog vitamina su voće i povrće, a naročito pomorandže, zeleno povrće i suvo voće. Ovaj vitamin čuva nivo glokogena u jetri i podstiče proizvodnju žuči.

Vitamin E

Nalazi se u nerafinisanim biljnim uljima, jajima, pšeničnim klicama i fermentisanim mlečnim proizvodima. Ima sledeća korisna svojstva:

jača ćelijske membrane i aktivira metaboličke procese.

Vitamin C

Vitamin C se nalazi se u brusnici, citrusnom voću, začinskom bilju i kiselom kupusu. Sprečava mašćenje jetre i neutrališe slobodne radikale.

Vitamin K

Nalazi se u značajnim količinama u lisnatom zelenom povrću, spanaću, kupusu, kukuruzu, jajima i mleku. Preporučuje se kod ciroze jetre, a takođe može da pomogne u regeneraciji ćelija jetre.

Vitamini grupe B

Izvor ovih vitamina su orasi, semenke, mekinje, žitarice, lisnato zeleno povrće, šargarepa, kupus, sočivo, ovsena kaša, kikiriki, grejp, grožđe…

Za zdravlje jetre su pored vitamina, neophodni i minerali i to naročito:

  • Magnezijum, koji stvara zaštitnu barijeru od dejstva toksina, ali može i da poboljša proizvodnju glikogena.
  • Selen, koji pomaže u bržem obnavljanju ćelija jetre
  • Cink, čijim unosom može da se poboljša sposobnost jetre da prerađuje i izbacuje toksine.
  • Bakar, koji sprečava razvoj zapaljenskih procesa u jetri, a takođe učestvuje u transformaciji gvožđa akumuliranog u jetri u hemoglobin.