Ovo su znakovi da se družite sa narcisom

Često ćemo za nekoga u svakodnevnom govoru primetiti da je narcis, ali “bolest” modernog doba zapravo pogađa mali procenat populacije, između 0.5 i 1 odsto. Uočiti narcisa nije tako lako, i zato evo nekoliko znakova koji će vam pomoći da primetite jednog u svom okruženju.

MANjAK EMPATIJE

Narcisa ne zanimaju tuđi životi, pa se on isključuje iz svakog razgovora koji nije o njemu. Videćete ga kako odjednom, kada više nije u foksusu razgovora, počinje da gleda u telefon, čita novine ili traži neku drugu zanimaciju. Čak nema ni potrebu da se pretvara da ga zanima ono što pričate.

MANIJA VELIČINE

Kompleks više vrednosti i superiornosti čest je kod osoba zaljubljenih u sebe. Ali to što misli da je iznad drugih, ne znači nužno da je zadovoljan sobom.

TRAŽI OBOŽAVANjE

Baš zbog suštinske nesigurnosti, narcisi traže okruženje osoba koje će ih hvaliti, deliti im komplimente. Kad im njihovo okruženje ne aplaudira, traže nove poznanike koji će im se diviti.

VOLE STATUS

Narcisi priželjkuju direktorska i druga visoko pozicionirana mesta jer vole da kontrolišu druge, dominiraju i da impresioniraju okolinu, bez želje da sa njom sarađuju.