Pet najčešćih stomačnih problema (… i kako ih otkloniti)

Foto: Shutterstock

Današnji tempo i stil života često dovode do odstupanja od redovne i izbalansirane ishrane. Procenjuje se da svaka peta osoba često ili ponekad ima simptome nadutosti stomaka, vraćanja želudačnog sadržaja, osećaja rane sitosti, punoće u želucu i sličnih problema koji se stručno nazivaju dispepsija.

Tegobe se najčešće javljaju u periodu između dvadesete i četrdesete godine života.

Dispepsija u većini slučajeva ne predstavlja ozbiljno oboljenje, tako da pacijenti često i sami mogu efikasno i brzo da otklone tegobe. Regulisanje ishrane je prvi od načina samopomoći, mada se dešava da se i dalje javljaju tegobe sa varenjem. U tom slučaju, stručnjaci preporučuju uzimanje delotvornih i pristupačnih preparata prokinetika koji se mogu kupiti u apotekama. Preko 50% pacijenata uzima neke preparate, a tek svaki četvrti se javi lekaru.

Regulisanje ishrane je jedan od načina pomoću kojeg možete sprečiti ili zaustaviti želudačne probleme. Pre svega potrebno je da, pored redovna tri do četiri obroka koje je bitno da konzumirate uvek u isto vreme i bez žurbe, izbacite ili smanjite upotrebu određene hrane ili pića za koju se zna da će vam otežati varenje.

  • Smanjite količinu “grickalica”, jer ta vrsta hrane često sadrži mnogo masti i samim tim može da vam pogorša simptome.
  • Ne sedajte za sto praznog stomaka. Neka obroku prethodi šaka badema i ublažićete moguće tegobe.
  • Hranu dugo žvaćite i ne gutajte je brzo jer će nesažvakani zalogaji kasnije izazivati probleme sa varenjem.

Gorki sastojci pospešuju varenje. Zato posle jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke.Danas na tržištu postoji veliki broj različitih preparata koji sprečavaju osećaj nadutosti, mučnine, povraćanja i gorušice, a poboljšavaju varenje i ubrzavaju pražnjenje želuca. Najbolji preparat ćete izabrati posle konsultacije sa svojim lekarom ili farmaceutom. Međutim, stručnjaci preporučuju korišćenje onih preparata prokinetika čiji sastojci ne mogu da izazovu neželjene neurološke ispade i čije korišćenje nema uticaja na sposobnost upravljanja motornim vozilom ili rukovanja mašinama.

Tekst: Vesna Stanimirović