Pet namirnica koje bi uvek trebalo da operete i tri koje nikada ne morate

pixabay.com

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu pre jela ili kuvanja, to baš i nije tako. Neke namirnice neophodno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka. Kod nekih postoji dilema.

Ove tri namirnice ne treba prati baš nikad:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Testenina

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s testeninom. Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

Pečurke dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s pečuraka uklanja se četkicom.

Ovih pet namirnica treba uvek oprati:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se ljušti

Iako voće i povrće ljuštite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato bi ga pre ljuštenja trebalo dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

3. Konzerve

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje konzervi pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na konzervama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašasti plodovi

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete se znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže da se ukloni i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.

5. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzu. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

1. Piletina

Bakterije na svežem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. Međutim, drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoperu, kuhinjsku ploču…

Stručnjaci ne mogu da se slože koja od teorija sasvim tačna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami! Inače, kuvanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsta mesa (svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine…) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite da se rešite viška krvi na mesu, umesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.