Pet navika koje nam štete

pexels.com
Ilustracija

Većina naših navika je bezopasna, ali neke mogu uticati na ostale segmente života i narušiti nam odnose, motivaciju i kvariti raspoloženje na dnevnoj bazi

1. Digitalna zavisnost

Istraživanje Univerziteta De Montfort nedavno je otkrilo da redovno proveravanje telefona podstiče rastresenost i zaboravnost i ima negativne posledice na mentalno zdravlje.

“Proveravanje do izbezumljenja je očekivanje trenutnog zadovoljenja, odnosno traženje obaveštenja zbog kojih se osećamo dobro i povezano s drugima. Previše vremena na mobilnom i na društvenim mrežama može da podstakne negativne misli. Prvi korak u borbi za vaše mentalno zdravlje je da ograničite vreme, pametno odlučite koga pratite, a koga ne na društvenim mrežama i polako s vremenom smanjujete digitalnu prisutnost i zaista povećavate društveni krug ljudi s kojima ćete provoditi vreme u stvarnosti” objašnjava Vanesa Gebhart.

2. Stalno ste kod kuće ili na poslu

Pandemija i izolacija su najpre mnogima bili šok jer su morali većinu vremena da provode kod kuće. S vremenom su se mnogi navikli i sve manje počeli da izlaze napolje čak i kada su mere popustile.

“Ako ste slobodni poput ptice, nema razloga da ne dišete svež vazduh. Previše vremena u zatvorenom prostoru može značajno da poveća rizik od depresije, a nedostatak sunčeve svetlosti i vitamina D doprinose njenim simptomima. Dobre ideje su kratka šetnja, odlazak u šumu, trening na otvorenom, isto kao i roštilj s prijateljima ili odlazak na kafu u obližnji kafić”.

3. Premalo sna

Nedostatak sna podstiče loše raspoloženje, poteškoće u koncentraciji i razdražljivost, što može negativno da utiče na mentalno zdravlje, pokazale su studije.

“Samo nedelju dana poremećenog ili lošeg spavanja može da poveća nivo stresa, ljutnje i tuge, a to je začarani krug, jer svi ovi činioci otežavaju spavanje. Tehnike za opuštanje pre spavanja pomažu čovjeku da stvori rutinu spavanja koja mu odgovara”.

4. Nezdrava ishrana

Previše slatkiša i slanih grickalica te brze hrane negativno utiču na raspoloženje. Namirnice s visokim udelom šećera poput kolača, hleba i keksa, kao i crveno meso mogu znatno povećati rizik od depresije i poremećaja raspoloženja.

5. Nedostatak vežbanja

Vežbanje je sjajno za smanjenje stresa, a endorfini koji se oslobađaju vežbanjem mogu vam trenutno podstaći bolje raspoloženje. Redovno vežbanje pomaže u poboljšanju nivoa energije i motivacije, povećavajući osećaj sreće i smanjujući simptome depresije, teskobe i stresa.

“Ako niste sigurni odakle da počnete ili želite da promenite režim vežbanja, fitnes aplikacije nude treninge koji su prikladni za bilo koju dob i nivo kondicije, sa širokim rasponom treninga koji odgovaraju vašim ciljevima i načinu života”.

I važan savet – ne odgađajte ništa.

“Odgađanje će povećati nivo stresa jer osećate teret onoga što niste učinili, ali znate da to morate učiniti, što dovodi do povećane teskobe i grča koji negativno utiču na vaše mentalno zdravlje”.