Pet prirodnih probiotika

Foto: Shutterstock

Probiotici, odnosno dobre bakterije, pomažu organizmu da apsorbuje minerale i vitamine koji su ključni za normalan rad organizma.

Uvrstite u ishranu ovih pet prirodnih probiotika i dovedite vaše zdravlje na zavidan nivo bez bojazni od mogućih virusa i prehlada koji su karakteristični za hladne dane.

Kefir

Ovaj napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija, kao i 11 grama proteina po šolji. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mleko, što dovodi do fermentacije.

Kombuha

Kombuha, poreklom iz Kine, predstavlja osvežavajući napitak nastao fermentacijom zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Kiseli kupus

Zahvaljujući probiotskim svojstvima koje dobija procesom fermentacije kiseli kupus se ubraja u namirnice koje jačaju imunitet i štite zdravlje. Najbolja opcija jeste kiseljenje kupusa u domaćinstvu, jer kupovni često gubi ova svojstva.

Jogurt

Pri kupovini jogurta obratite pažnju da birate one na kojima je naznačeno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te koje sadrže probiotička svojstva.

Pivo od đumbira

Gaziran, prirodno fermentisan probiotik pojavio se u Engleskoj još u devetnaestom veku. Iako se zvanično ne ubraja u alkoholna pića jer sadrži manje od 0,5 procenata alkohola, ipak povedite računa i ograničite količinu na čašu ili dve.