Pet razloga zašto su paprike odlične za zdravlje

Unsplash

Paprike su povrće koje ćete pronaći u svemu, kao sveže u salati, pečene ili punjene. Uvek je dobro uključiti ih u ishranu, ali u tome ne bi trebalo da preterujete.

Prema mišljenju dijetetičara, paprike imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Paprika je dobra za zdravlje srca i varenje

Ne bi trebalo da vas iznenadi što je paprika još jedno u nizu izuzetno zdravog povrća, bilo da se odlučujete za zelene, crvene, žute ili narandžaste sorte, nećete pogrešiti.

Sve paprike obezbeđuju vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje podržavaju zdrava creva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju, kaže Loren Minčen, registrovana dijetetičarka i konsultant za ishranu.

Bogata je kalijumom

– Paprike, bez obzira na boju, odličan su izvor kalijuma i vitamina A – kaže Bridžit Zejtlin, registrovana dijetetičarka iz Njujorka i osnivač “BZ Nutrition” i dodaje:

“Kalijum pomaže u održavanju zdravlja srca snižavanjem krvnog pritiska i borbom protiv nadutosti u stomaku smanjujući zadržavanje vode”.

Dobra je za oči

Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A, koji “pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije”, kaže Zejtlin.

Sadrži antioksidanse

– Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima, koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema – dodaje Minčen.

Žuta, odnosno narandžasta paprika obezbeđuje beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

Dobra je za kožu

Konzumiranje zelenog i žutog povrća, kao što su zelene i žute paprike može pomoći u smanjivanju bora oko očiju, prema studiji koja je obuhvatala japanske žene.

Koliko paprika je dovoljno pojesti u toku dana?

Verovali ili ne, moguće je preterati i sa paprikom, kao i sa bilo čim, kaže Minčen.

– Konzumiranje previše paprike može da znači manji unos drugih esencijalnih nutrijenata, što može dugoročno da dovede do nedostatka hranljivih materija – objašnjava ona.

– Takođe, netolerancija na papriku je prilično česta, što znači da će oni sa netolerancijom možda moći da pojedu samo malu količinu pre nego što dožive probavne i druge upalne simptome – dodaje dijetetičarka.

Minčen preporučuje da ograničite unos paprike na samo jednu dnevno. Ali u svakom slučaju, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarom ako ste iskusili ove simptome i sumnjate da možda imate netoleranciju.