Pet uzroka bolova u testisima

pixabay.com

Čak i ako imate dovoljno sreće da vas nikada nisu udarili između nogu, postoji više načina da osetite bol ovog, izuzetno osetljivog dela tela.

U stvari, “bol u testisima toliko je čest, da je verovatno da su svi muškarci, u nekom trenutku svog života, doživeli ovu vrstu bola”, kaže Jamin Brambat, direktor Klinike PUR u Španiji, specijalizovane za urologiju i muško zdravlje.

Kada povredite testise, možete odmah pomisliti na rak testisa. Ali u stvari, “većina slučajeva raka testisa je bezbolna i u većini slučajeva se otkriva napipavanjem kvržice”, kaže Brambat.

Ako je druga opcija koja pada na pamet seksualno prenosiva bolest, znajte da ćete najčešće u ovim slučajevima osećati bol prilikom mokrenja, a ne baš u testisima, iako je veza moguća.

Dakle, ako nije rak ili polno prenosiva bolest, zašto testisi bole? Pročitajte ovde pet mogućih hipoteza.

Uvrtanje testisa

Uvrtanje testisa nastaje kada se krvni sud koji spaja testis sa telom uvrti i prekine dotok krvi u testis. Do uvrtanja može doći usled napornog vežbanja, u seksu ili čak tokom sna. Pored bola i otoka, primetićete da se testis nalazi u neprirodnom položaju, a može se javiti i izvrtanje. U određenim slučajevima doktori mogu da odviju testise, a nekad je potrebno operativno rešavanje.

Kamen u bubregu, zatvor, hernija ili problemi sa stomakom

Nervi koji idu ka donjem delu tela (uključujući i testise) mogu doći iz stomaka, bubrega i digestivnog trakta. Ako imate zatvor, “otpad” koji nije eliminisan može da izvrši pritisak na te nerve.

Isto je ako imate kamen u bubregu. Ako imate herniju ili ste bili podvrgnuti operaciji, nervi takođe mogu nateći i prouzrokovati novu reakciju u tom području. To se naziva još i “upućenim bolom”, čiji uzrok nema veze sa testisima, ali se u tom delu osjeća.

Bol u testisima zbog vazektomije

Bolovi koji se javljaju posle vazektomije – hirurškog postupka kontrole rađanja – vrlo su retki, ali mogu se pojaviti. U stvari, prema onome što je objašnjeno u Američkom udruženju za urologiju, hronični bol u testisima se javlja samo kod 1 ili 2% muškaraca koji se podvrgnu proceduri.

Stručnjaci nisu sigurni šta je uzrok, ali to možda ima veze sa oštećenjem nervnih struktura.

Hidrocela

Kada pogledate anatomiju testisa, ono što vidite su u osnovi kuglice koje vise u paru. “Konopci” o kojima vise, imaju krvne sudove, nerve i tkiva.

Oko testisa se nalazi i malo slobodne tečnosti. Kada se pojavi višak tečnosti u testisu, može da nastane hidrocela.

“Sama hidrocela obično nije bolna, ali muškarci mogu osećati da su im testisi natečeni”, kažu na klinici Mejo. Hidrocela sama nestaje u roku od 6 meseci, uglavnom. U nekim slučajevima je potrebna operacija. Proverite sa doktorom.

Varikokele

Varikokela je proširenje vena u testisu. Zamislite ovaj problem kao gliste na testisima. Verovatno neće uzrokovati toliko bola, već više nelagodnost. Simptomi zavise od stadijuma problema. Ako je u trećem stadijumu, simptomi će biti vidljiviji, a testisi će izgledati debelo i nepravilno. Ukoliko je u pitanju prvi stadijum, verovatno nećete ni primetiti simptome. U težim stadijumima potreban je operativni zahvat.