Pet znakova da starite brže nego što biste trebali

Pet znakova da starite brže nego što biste trebali

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Dok spoljašnji znaci prevremenog starenja mogu učiniti da se osjećamo “stari”, oni mogu biti i znak da se nešto dešava u našem tijelu. Naravno, kada je riječ o starenju, potrebno je uzeti u obzir i genetiku, životno okruženje i način života. Sljedećih pet znakova pokazuju da starite brže nego što biste trebali.

  • Blijedi osmijeh. Zubna caklina troši se tokom vremena, zahvaljujući određenim vrstama hrane koju konzumirate, a kao rezultat zubi počinju da dobijaju žućkastu nijasnu. Najveća prijetnja vašem osmijehu su šećer, zaslađena pića i kofein. Svedite njihov unos na minimum. Jedite više svježeg voća i povrća. To će vam pomoći da tijelo dovedete u alkalno stanje i imate zdrave i jake zube.
  • Prorjeđivanje obrva i trepavica. U principu, starenje uzrokuje prorjeđivanje kose, a zbog promjene hormona u tijelu vaše obrve i trepavice mogu postati “rijetke” i neujednačene. Godine čupanja i dotjerivanja oštećuju folikule usljed čega dlake teže rastu. Uvrstite u ishranu namirnice koje podstiču rast kose, kao što su one koje sadrže vitamine A, C i E. Da biste stimulisali rast kose, zahvaćeno područje masirajte kokosovim uljem.
  • Crvenilo očiju. Crvene oči nisu samo rezultat kasnog odlaska na spavanje, prehlade ili alergije. Hronično stanje crvenila očiju može ukazivati na to da se u vašem tijelu dešavaju upalni procesi. Upale i starenje usko su povezani, jer kako starimo tako dolazi i do veće pojave upala povezanih sa zglobovima, artritisom pa čak i Alchajmerovom bolešću. U ishranu uvrstite zeleni čaj, hranu bogatu antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama. Za ispiranje očiju koristite čaj od kamilice ili koristite kesice čaja od kamilice kao oblogu.
  • Promjene na koži. Kako starite tako dolazi i do promjena u teksturi kože. Koliko brzo će se to dešavati obično je rezultat vaših zdravstvenih navika (uključujući ishranu, vježbanje i obrasce spavanja). Tu su i uzroci životne sredine koji uključuju zagađenje i prečesto izlaganje suncu. Uvijek koristite kreme sa zaštitnim faktorom, bilo vani sunčano ili ne. Da biste osvježili kožu koristite prirodne pilinge koje možete napraviti sami.
  • Kosa. Hormonske promjene, koje se dešavaju kako starite, vjerovatno su glavni razlog zbog kojih kosa počnije da puca, lomi se i opada. Postoje i drugi faktori, kao što su česta izloženost stresu, korištenje određenih vrsta lijekova, pretjerana upotreba alata za stajling koji rade na principu toplote kao i korištenje proizvoda za njegu koji sadrže štetne hemikalije. Kako starite, važno je da budete nježniji prema vašoj kosi i vlasištu, kako bi folikule kose ostale zdrave i produktivne. Počnite da koristite prirodne proizvode za njegu kose koji su bogati proteinima. Jednom sedmično podstaknite rast kose pomoću masaže vlasišta toplim uljem. Generalno, smanjite broj pranja kose tokom sedmice.

Sve što radite s ciljem brige o vašem tijelu ima moć da donese trenutnu promjenu. Naravno, ne možete kontrolisati nasljedne faktore, ali možete kontrolisati prilično veliki broj stvari koje utiču na preuranjeno starenje.

Broj pregleda:
1.465

Komentari

komentara

2020-09-05
Aura Redakcija