Postoji li razlika između krema za sunčanje za lice i za telo? Evo šta kažu dermatolozi…

Pexels

Krema za sunčanje za lice ne sme da bude previše masna, niti da na koži ostavi jaki beli trag, na šta se previše ne pazi prilikom izrade krema za telo, kaže dermatološkinja Anđela Kejsej iz Ohija.

Svi smo već naučili koliko je važno da tokom letnih meseci za zaštitu od sunca koristimo kreme sa SPF faktorom. Ako ste pomislili da na lice možete naneti i kremu za telo koja je obično malo jeftinija od kreme za sunčanje i ima je više, čini se kao da to nije baš dobra ideja.

– Iako je većina krema za sunčanje, bilo za lice ili telo, sastavljena na sličnim sastojcima, ipak ima nekoliko različitih faktora – rekla je za HuffPost dermatološkinja dr Anđela Kejsej iz Ohija.

Najvažniji je taj što je koža na licu tanja nego na telu, pa joj samim tim treba više zaštite!

– Kreme za sunčanje za lice skuplje su u izradi nego one za telo – kaže kozmetička hemičarka Džindžer King i dodaje:

– Razlog je taj što krema za sunčanje za lice ne sme da bude previse masna, niti da na koži ostavi beli trag. Takođe, važno je da nas krema koju nanosimo na lice ne peče, recimo u predelu očiju.

– Često su kreme za zaštitu od sunca formulisane tako da se lako upijaju i stapaju, a da nisu previše masne – objasnila je dr Elejn Kung, dermatološkinja iz Njujorka i osnivačica “Future Bright Dermatologu”.

– Uobičajeno je tako u kremi sa SPF zaštitom pronaći silicij ili skrob od tapioke, jer ti sastojci upijaju masnoću koju može imati koža lica, a ponekad kreme za sunčanje za lice takođe sadrže i sastojke koji blagotvorno deluju na kožu i usporavaju starenje.

Ipak, ako ste na plaži, baš ste potrošili svoju kremu za sunčanje za lice i pri ruci imate samo kremu za telo, možete je koristiti na licu.

– Krema za sunčanje za telo uvek je bolja nego nikakva krema za sunčanje – kaže King, pa ako je to sve što imate, slobodno njome mažite i lice. Ipak, uvek je bolje da imate posebnu kremu za lice, ako možete, pogotovo ako imate osetljivu kožu ili onu sklonu aknama.

Jedan od razloga je i to što mnoge kreme za sunčanje mogu sadržati sastojke poput estera kokosa ili shea maslaca koji kremi za sunčanje za telo daju glatki ‘finish’, no neće nužno činiti dobro koži lica.

– Za ljude koji imaju kožu sklonu aknama, najbolje je da izbegavate kreme za sunčanje koje sadrže ulje jojobe, shea maslac, estere kokosa, silikone ili voskove – objasnila je Kung.

Šta svaka krema za sunčanje mora da sadrži?

Uz sve različite vrste dostupnih proizvoda, koje vrste krema za sunčanje preporučuju dermatolozi?

– Ljudi često vole hemijske kreme za sunčanje jer se lakše utapaju u kožu – kaže Kung i dodaje da se mineralne kreme za sunčanje češće preporučuju ljudima sa osetljivom kožom, koji lako dobiju osip. Hemijska sredstva za zaštitu od sunca koriste aktivne sastojke kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat kako bi apsorbirali sunčeve UV zrake i pretvorili ih u toplinu. Mineralne kreme pak koriste aktivne sastojke kao što su cinkov oksid i titanijev dioksid koji na koži stvaraju fizičku barijeru pa se zbog toga nazivaju i “fizičke kreme za sunčanje”.

Budući da su aktivni sastojci mineralnih krema za sunčanje obično nežniji prema koži, dobro je koristiti mineralne kreme za lice umesto hemijskih, a bolje su i za one koji velik deo dana provode pred ekranom, posebno ako su tonirane.

– Tonirane kreme za sunčanje sadrže gvožđe oksid, koji osim od UV svetlosti štiti i od plave svetlosti koja se emituje sa zaslona elektroničkih uređaja, poput telefona, laptopova i tableta, a pokazalo se da uzrokuje oštećenje kože. Još jedan razlog zašto mnogi dermatolozi preporučuju mineralne kreme za sunčanje umesto hemijskih je taj što su u mineralnim kremama sastojci koji blokiraju UV zračenje stabilniji.

– Hemijski UV filteri se razgrađuju brže od cinkovog i titanijevog oksida – rekla je Kung i teže je označiti tačan rok trajanja hemijskih krema za sunčanje.

Ovog leta, savetuje Američka akademija za dermatologiju, obavezno nanosite kremu za sunčanje širokog spektra koja ima najmanje 30 SPF, i to najmanje 1/2 čajne kašičice na lice i otprilike punu čašicu na telo, te ponovno nanesite najmanje svaka dva sata dok ste izloženi sunčevim zracima.

Read More