Povrće koje produžava život i sprečava rak prostate

pixabay.com

Neko je voli, nekome je previše ljuta, ali istina je ta, da delotvorno dejstvo ljutih paprika na organizam niko ne može da ospori. Postoje neke vrste koje su toliko ljute da samo pipanje njih, izaziva ogromnu iritaciju na koži.

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan deo mnogih jela i soseva. Što više kapsacina sadrži određena vrsta paprike toliko je ona ljuća i bogata antioksidansima.

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Višegodišnje ispitivanje dokazalo je da ljudi koji su svakodnevno jeli ljutu i začinjenu hranu, živeli duže i bez smrtnih oboljenja.

Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje- saopštili su istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i univerziteta “Oksford“ i “Harvard“.

Mogu sprečiti rak prostate

Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin može da deluje kao pravi “ubica” ćelija raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast ćelija raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.