Pronađen lek protiv Hepatitisa C

Hepatitis će uskoro postati u potpunosti izlečiv! Novi koktel antivirusnih lekova protiv ove opake, zarazne bolesti jetre, pokazao se uspešan kod preko 90 odsto pacijenata.

 

Za sve obolele od hepatitisa C, pa čak i one ljude čija jetra je u stadijumu ciroze, konačno je stigla nova nada. Umesto godina i godina primanja interferonskih injekcija i mučne terapije praćenje mučninom, konstantnim umorom i depresijom, danas mogu da se izleče koktel-terapijom lekova za maksimalno nekoliko meseci.

U pitanju je kombinacija antivirotika u formi pilule koja se dozira individualno prema telesnoj tezini. Čine je agensi ABT-450/ritonavir, ombitasvir, dasabuvir i ribavirin.

Istraživači Centra za zdravstvena istraživanja u Teksasu ispitivali su ovu kombinovanu terapiju na 380 pacijenata iz 78 bolnica u Španiji, Nemačkoj, Engleskoj i SAD. Kod većine njih bolest je uznapredovala do stadijuma ciroze jetre.

Nakon 12 nedelja, od 208 obolelih od hepatitisa C, 191 osoba više nije imala virus. U drugoj studiji učestvovalo je 172 pacijenta i, a nakon 24 nedelje, čak 165, odnosno 96 odsto, bilo je izlečeno!

To je fantastično! Toliko sam uzbuđen zbog svih pacijenata. Konačno se javila nova nada za njihovu budućnost“, rekao je glavni istraživač doktor Fred Purded.

Nova kombinacija lekova deluje ciljano na protein od kojeg je izgrađen virus hepatitisa C i na taj način ga sprečava da se umnožava i dalje širi. Ciroza počinje da se zaustavlja, a proces propadanja jetre umnogome biva usporen.

Na samom kraju, virus jednostavno nestaje“, objašnjava Purded.

Iako još uvek nisu utvrđeni njegovi potencijalni dugoročni neželjeni efekti, očekuje se da bi ovaj kombinovani lek već do kraja godine mogao da počne da se primenjuje u pojedinim bolnicama na svetu.