Protiv stresa i depresije

Ukoliko se u našoj životnoj i radnoj okolini pravilno rasporedi odgovarajuće cveće, ono će doprineti kvalitetu života i zdravlja.

Cveće raznih boja u našoj neposrednoj okolini ulepšava i oplemenjuje svakodnevni ambijent, smiruje organizam i povoljno deluje protiv stresa i depresije. Da cveće može skrenuti negativnu energiju – potvrđuju brojna istraživanja. Fizičke aktivnosti oko zalivanja i održavanja cveća doprinose zdravlju, jer predstavljaju jednu vrstu obaveznih dnevnih umerenih smirujućih fizičkih aktivnosti.

Sobno cveće
Sobno cveće kanališe pozitivnu energiju, štiti od buke i ima ulogu da oživi prostor, pa ga treba imati u prostorijama. Cveće treba da pokriva pojedine uglove ili oštre linije (instalacije, cevi…), tako da „ometa kretanje negativne energije. Boje i prijatni mirisi cveća povoljno utiču na ukućane kao aromaterapija.

Radne prostorije
Tamo gde proizvodni proces i ostale norme dozvoljavaju, treba držati cveće u radnom prostoru (kancelarije, kabineti, proizvodne hale ili hodnici). Biljke upijaju negativna zračenja raznih elektronskih aparata. Savetujemo šareno cveće koje povoljno deluje na radnu atmosferu: ciklama, ljubičica, begonija, zmajevac, kaktus…

Popravlja raspoloženje
Jedan kreativan cvetni aranžman ima sposobnost da izazove osećanja ili trajniju promenu raspoloženja, i to samom pojavom i bojom. Cveće može da nas stimuliše ili opusti, da probudi lepe uspomene ili potpuno preobrati naše raspoloženje. Saksijsko cveće ili buket na najjednostavniji način utiču na poboljšanje našeg emocionalnog zdravlja.

Otvara kapije srca
Cveće u bledonarandžastoj boji i svetlim nijansama zelene utiče da se osećamo sigurno, ušuškano, zaštićeno i voljeno. Takvi cvetni aranžmani preporučuju se naročito za nove mame iako dobro znamo da bi takav znak pažnje i ljubavi svakome prijao.

Roze i ciklama tonovi
Osećaj intimnosti, nostalgije i prijatnosti sadržan je u nežnoj mešavini roze i ciklama tonova. Romantični aranžmani izražavaju osećanje ljubavi i divljenja, npr. majkama, sestrama, najboljim prijateljicama, budućim mladama i ostalim značajnim osobama u vašem životu.

Večna crvena ruža
Bogata kombinacija senzualnih boja idealna je za prefinjene, strastvene i čak zavodničke prilike. Upadljive nijanse crvene su srž ove dinamične cvetne emocije. Senzualni aranžman možete priuštiti voljenoj osobi za posebnu priliku ili poslati joj na adresu pre izlaska na večeru – ogrlica od svežeg cveća ili „korsaž” na njenoj ruci u ovim tonovima učiniće da se oseća magnetski privlačno i ekstravagantno.

Za smirenost i harmoniju
Smirenost i opuštanje izazivaju aranžmani u kojima dominiraju svetle nijanse zelene i roze. Idealna je za zaposlene ambiciozne žene kojima je potreban trenutak mira od stresnih situacija.

Cveće u službi zdravlja
U dnevnoj sobi preporučuju se viseće lozice, bambus, hibiskus ili rezano cveće u vazi.
Spavaća soba: lavanda jer mirisom utiče na prijatan san.
Kupatilo: aloja, bršljan ili neko cveće kome treba vlažnost, a manje svetlosti.
Za kuhinju je poželjno začinsko bilje: ruzmarin, bosiljak ili peršun.