Proverite zašto je obrnuta dijeta najpopularniji režim ishrane na svetu

pixabay.com

Ovaj režim ishrane osmislila je fitnes instruktorka Sofija Alen. Ovako ćete na potpuno prirodan način da izbubite kilograme, da da pritom ne osetite glad ni u jednom trenutku, tvrdi ona.

Trik je u tome da lagano počnete da pravite deficit kalorija. Dakle, prve nedelje smanjite obroke za 200 kalorija, sledeće nedelje za još 200 i tako dok ne dođete do toga da u toku dana unosite 1400 kalorija. Takođe, uvodite postepeno i fizičku aktivnost.

Ovo je jedini način da kilogrami nestanu, a da ne osetite da ste na dijeti.

Šta kada dostignemo željenu kilažu?

Nakon gubljenja suvišnih kilograma svi strahuju od jo-jo efekta i vraćanja ishrani na koju su navikli. Kako bi kilaža ostala nepromenjena primenite isto pravilo, ali umesto da smanjujete, postepeno povećavajte kalorije. Moći ćete da imate 3 obroka, ali i dezert, a kilogrami se neće vratiti.

– Ideja je u tome da lagano vraćate kalorije u svoj život. Počnite sa 100-200, ako ste unosili 1.400 kalorija do sada, prve nedelje unesite 1.600, pa sledeće 1.700 i tako postepeno povećavajte broj kalorija, sve dok ne dođete do 2.000 kalorija dnevno, koliko je preporučeno za žene – rekla je Sofija Alen.

– Svake nedelje, ješćete sve više. I dalje ćete biti u deficitu kalorija, ali ćete postepeno navikavati telo na normalniju ishranu. U kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću ovo će vas pripremiti za pravilniji režim ishrane i omogućiti da zadržite rezultate – rekla je ona.

Sofijin predlog jelovnika izgleda ovako:

Doručak: Kafa, omlet od belanaca i povrća, avokado.

Ručak: Salata od piletine, bundeve, semenki bundeve, raštana i šargarepe.

Večera: Mlevena govedina sa meksičkim začinima, tikvicama, pečurkama i biljnim sirom, poslužena u kukuruznoj tortilji.

Desert: Palačinka od belanceta sa bananom, cimetom i bobičastim voćem.