Prvi maj u prirodi

Prvi maj je praznik koji se slavi širom sveta, najpoznatiji je kao”Praznik rada” koji se proslavlja ”ne radom”, a njegovo vezivanje za proslavu u prirodi potiče još iz drevnih ”paganskih vremena” posvećenih praznicima prirode.

Prvomajski uranak

Prvomajski uranak predstavlja običaj proslave Prvog maja. Običaj je da se za prvi maj porani u prirodu sa porodicom i prijateljima gde se čitav dan provodi u razonodi, igrama i naravno roštilju, kotliću i prasećem ili jagnjećem pečenju.

Najveći ljubitelji ovog praznika u prirodu idu noć pre prvog maja gde uz pesmu i paljenje vatre dočekaju jutro. Ovaj običaj je vezan za paganski praznik Valpurginu noć gde se uz pesmu i logorsku vatru slavi plodnost.

Hrana u prirodi

Nekoliko naših predloga šta sve možete napraviti u prirodi.

Roštilj

Najčešće u prirodi se priprema roštilj, meso koje se peče na rešetci iznad žara.

Pošto roštilj pečete u prirodi preporučujemo da meso pripremite kući i da ga na izletu samo pečete. Na roštilju možete spremati sve vrste mesa (svinjetinu, junetinu, piletinu, ribu…), povrće ili zagrejati zemičke, lepinje, tortilje… izbor je na vama. Uz roštilj ne zaobilazan prilog je crni luk ili neka sezonska salata. Neki od naših predloga su ćevapi, rašnjići, rebarca, fileti tune, grilovano povrće i ostali recepti koji spadaju u kategoriju roštilj.

Kotlić

Kotlić predstavlja čorbu skuvanu nad vatrom u specijalnom sudu ”kotliću”. Kotlić je nabolje pripremati od više vrsta mesa, a moše biti juneći, pileći, riblji. Najčešće je vrlo pikantan i začinjen, a može da se služi sa rezancima, sezonskom salatom i lepinjama ili hlebom.

Pečenje

Za veće društvo i bogatiju trpezu uvek je najbolji izbor praseće ili jagnjeće pečenje, koje se može doneti već pečeno, ali najveći je užitak polako ga peći iznad vatre na izletu u prirodi. Poslužite ga sa salatom i hlebom.

Sendviči

Sendviči su najbolji izbor za najmladje, ako imate tinejdžera koji planira na izlet sa društvom napravite mu neke zanimljive i hranjive sendviče koje će lako nositi i oko kojih neće imati puno posla na izletu.

Napravite neki od naših predloga salate i poslužite je uz odabrano jelo.

Sem dobrog društva i dobre hrane uz po koje piće, evo još nekih saveta šta sve treba da ponesete od pribora i alata.

Potreban vam je: pribor za jelo, stoljnak koji ćete raširiti ispod mesta za jelo, plastični tanjiri, čaše i činijice, pribor za roštilj (rešetku, viljušku, veću šerpu…), otvarač, ćebad, šibice, kartu, kompas, osnovnu prvu pomoć, vodu… Ako ostajete duže potreban vam je i šator, vreće za spavanje, baterija, ako imate plinski rešo. Potrebna vam je i mala sekirica ili testera za pronalazak granja za vatru. PALITI VATRU SAMO NA PREDVIDJENIM MESTIMA I BITI SIGURAN DA JE VATRA UGAŠENA!

Srećan praznik rada, lepo se provedite i uživajte u dobroj hrani u prirodi! Nadamo se da smo vam bar malo pomogli i ulepšali praznike.