Razlozi da svako veče popijete čaj od kamilice

pixabay.com

Čaj od kamilice dugo se koristi u lečenju nesanice, ali istraživanja pokazuju da ova čudotvorna biljka pomaže i u ublažavanju osećaja teskobe, kao i kod održavanja zdravlja kostiju.

Kada posle večere popijete šoljicu čaja od kamilice, možda ćete se osećati opuštenije i spremnije za spavanje. Ali, nije samo topla tečnost ono što umiruje. Kamilica ima svojstva koja pomažu poboljšanju kvaliteta sna i raspoloženja, podržava zdravlje kostiju i ublažava bol.

U nastavku vam donosimo 4 najvažnije dobrobiti pijenja čaja od kamilice.

Pomaže kod nesanice

Čaj od kamilice dugo se koristi u lečenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi su hemijski spojevi koji biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, pomažući našem telu u borbi protiv toksina.

Održava zdravlje kostiju

Čaj od kamilice je dobar za zdravlje kostiju jer flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se poprave i rastu. Takođe, kamilica može pomoći i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju. Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase.

Ublažava menstrualne bolove

Menstrualnu bol tokom života može iskusiti i do 93 odsto žena, a čaj od kamilice može biti jedan od rešenja za taj problem. Topli, umirujući napici mogu ukloniti bol. Ipak, kamilica je bolja jer poput mente i druge biljke ima delovanja koja ublažavaju grčeve mišića. Hemijska struktura kamilice sadrži aminokiseline koje olakšavaju opuštanje materice.

Pomaže kod anksioznosti

Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog pritiska, omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome teskobe poput nesanice i razdražljivosti.