Recept za sirup koji čisti pluća pušača

pixabay.com

Ilustracija

Sirup napravljen od kurkume, đumbira i luka pomoći će vam da očisite svoja pluća od nikotina, katrana i zagađenja, na sasvim prirodan način.

Ovaj sirup, koji lako možete sami da napravite, odlepiće sve mikročestice od plućnog tkiva. Preporučljivo je da ga piju i nepušači, koji su, nažalost, često pasivni pušači. Možete ga davati i deci, počevši od predškolskog uzrasta.

Kako nam predstoji i period grejanja, kada raste količina štetnih mikročestica u vazduhu, pogotovo u velikim gradovima, ovaj eliksir će svima dobro doći da očiste pluća.

Kombinacija prirodnih sastojaka sa dodatkom limuna neće uzrokovati loš zadah, a pomoći će i kod “pušačkog kašlja” koji se ne javlja zbog nikotina već zbog katrana – lepljive supstance koja sužava obim bronhiola u plućima, pa otežava prirodno čišćenje pluća.

Postoje mnoge biljke koje pomažu čišćenje pluća, utiču na izbacivanje sekreta i ujedno olakšavaju disanje. Za decu su odlični domaći sirup od lovora i žalfije, banana i med za prestanak kašlja, biljke poput divizme, lista bokvice, korena sladića, koji odlepljuju šlajm, deluju antimikrobno i protivupalno, oblažu sluzokožu i olakšavaju iskašljavanje.

U kineskoj medicini za jačanje pluća od davnina se koristi kodriceps gljiva. Ona pozitivno utiče na disajni kapacitet i zdravlje alveola.

Recept za sirup

Ako želite da napravite domaći sirup za čišćenje pluća, biće vam potrebno nekoliko namirnica i 15 minuta vašeg vremena.

Za pušačka pluća puna toksina potreban je koktel koji snažno čisti pluća i deluje antikancerogeno. Pravi se od kurkume, đumbira, luka i limuna.

Đumbir čisti pluća, jača imunitet i ima snažno antikancegoreno dejstvo. Kurkuma sprečava nastanak i razvoj bolesti pluća i bronhija. Bijeli luk je prirodni antibiotik, sadrži alicin koji sprečava infekcije disajnih puteva, dok crni luk eliminiše suvišnu sluz u plućima i olakšava kašalj.

Potrebni sastojci:

– 30 grama korena đumbira

– 50 grama belog luka

– 1 srednja glavica crnog luka

– 2 kafene kašičice kurkume u prahu

– nekoliko kolutova limuna

– 350 ml vode

Priprema:

Đumbir oljuštite i iseckajte. Beli luk razdvojte na čenove i oljuštite. Crni luk sitno iseckajte. Ova tri sastojka stavite u šerpu i prelijte vodom. Kada voda proključa, dodajte kurkumu i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Sirup sklonite sa vatre da se malo prohladi, procedite u staklenu teglu koju ste prethodno sterilisali i dodajte kolutove limunova.

Sirup se pije deset dana po jednu supenu kašike ujutro. Već posle trećeg dana osetićete blagotvorno dejstvo ovog sirupa i počećete da iskašljavate šlajm. Ako želite, ovaj sirup možete zasladiti medom.

Read More