Riba za bolji vid

Konzumacija ribe bogate uljem može usporiti ili potpuno zaustaviti razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod osoba u starijem životnom dobu.

Američki naučnici s Tufts University u Bostonu utvrdili su kako omega-3 masne kiseline prisutne u velikim količinama u nekim vrstama ribe imaju veoma pozitivan uticaj bez obzira na to da li je senilna makularna degeneracija u ranoj ili odmakloj fazi, piše British Journal of Ophthalmology.

Neka ranija istraživanja već su pokazala kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik da će se makularna degeneracija uopšte da se pojavi.

U novoj studiji utvrđeno je i da konzumacija ribe najmanje dva puta nedeljno, u kombinaciji s ishranom u kojoj dominiraju namirnice s niskim glikemijskim indeksom i odgovarajućim unosom antioksidansa poput vitamina C, može dodatno da smanji izglede za progresiju bolesti prema gubitku vida.

Istraživači veruju da se zaštitni efekat omega-3 masnih kiselina može objasniti njihovim uticajem na prisutnost potencijalno štetnih masnoća u krvi.

Prema postojećim preporukama, unos omega-3 masnih kiselina trebao bi da se kreće oko 650 miligrama dnevno.