Ruski napitak od cvekle snižava pritisak, čisti jetru i jača imunitet

Pixabay

Ovaj napitak je pravi biser ruske narodne medicine!

Ako ste pristalica narodnih lekova, onda verovatno znate da ih u ruskoj tradicionalnoj medicini ima pregršt, i to sjajnih!

Možda ste čuli za ruski kvas od cvekle, koji se smatra najboljim domaćim lekom za hipretenziju, a pored ostalog, koristan je i u čišćenju jetre jer aktivira rad ovog organa, ali i bubrega i creva. Može da vam pomogne da se rešite opstipacije i drugih problema sa crevima jer čisti organizam od toksina.

Evo kako se priprema ovaj veoma moćan domaći probiotik.

Potrebne su vam tri sveže cvekle srednje veličine, dve kašike brašna, 200 grama šećera i 100 grama suvog gvožđa, kao i veća staklena posuda od tri litra.

Cveklu najpre operite i isecite na kockice, pa poređajte u staklenu posudu. U to dodajte suvo grožđe, brašno i šećer, pa odozgo nalijte vodu koju ste prethodno prokuvali i ostavili da se ohladi. Promešajte sve sastojke, odozgo stavite duplu gazu umesto poklopca i ostavite da stoji na toplom oko šest do sedam dana.

Za to vreme, dva puta dnevno promešajte kvas i po potrebi skinite penu. Posle sedam dana napitak procedite kroz gazu i spreman je za konzumiranje, i to tri do četiri kašike tri puta dnevno, pre svakog obroka.

Proceđen i gotov kvas čuvajte u frižideru.

Kvas od cvekle ne samo što pomaže u čišćenju jetre i snižavanju krvnog pritiska, očistiće ceo organizam od toksina, a dobar je svakako i za jačanje imuniteta.

Kada popijete svu količinu kvasa koju ste napravili, oko tri litra, potrebno je da napravite pauzu od tri meseca pre narednog konzumiranja.

Iako je reč o prirodnom i zdravom napitku, kvas od cvekle ne preporučuje se onima koji pate od bolesti bubrega, imaju problem sa gastrointestinalnim traktom i gihtom. Takođe, nije preporučljiv za osobe koje imaju nizak krvni pritisak jer će ga ovaj napitak dodatno sniziti.