Sedam znakova bolesti srca koje ne smemo zanemariti

Pexels

Vrhunski kardiolog dr Amit Bakhai naveo je sedam simptoma srčanih bolesti koje nikada ne smemo zanemariti, uključujući znojenje tokom laganih vežbi, mučninu sa bolom u grudima i preterani umor.

Dr Bakhai, koji se specijalizovao za istraživanje o tome kako faktori načina života utiču na zdravlje srca i metode prevencije, kaže da bi zdrava odrasla osoba trebalo da bude u stanju da zadrži dah najmanje 20 sekundi.

– Često ignorišemo zdravlje srca dok ne bude prekasno. Za većinu nas ne postoji godišnji pregled, pa ignorišemo male signale da nam srce ne radi najbolje. Srčani problemi se često progresivno pogoršavaju, sve dok jednog dana ne dobijemo još komplikovaniji problem. Ali, to bi se moglo izbeći ako bismo obratili pažnju na znake upozorenja – rekao je kardiolog.

On kaže da bolesti srca mogu da utiču na ljude svih uzrasta, tako da je važno obratiti pažnju na bilo kakve promene ili simptome.

Upozorio je na sedam simptoma koji mogu ukazivati na srčana oboljenja, a koje nikako ne treba zanemariti.

– Vrtoglavica pri brzom ustajanju

– Kratak dah

– Poteškoće sa savijanjem

– Palpitacije (osećaj snažnog, ubrzanog ili nepravilnog otkucaja srca u grudima, koji se često javlja u mirovanju, ali i tokom vežbanja)

– Stezanje u grudima

– Bol u ruci, vratu ili nadlaktici, često na levoj strani.

– Osećaj nelagodnosti u grudima

Ako primetimo bilo koji od ovih znakova, kardiolog savetuje posetu lekaru.

Read More