Šest razloga zašto ne bi trebalo spavati u toploj prostoriji

Pexels

Mnogi ljudi vole da spavaju u toplim prostorijama, ali kako pokazuju iskustva i istraživanja to može da nas učini sklonijim infekcijama i nekim ozbiljnim bolestima. Od grejanja vazduha u sobi u kojoj spavate može da se izgubi kvalitet.

Postoji šest razloga zašto bi trebalo isključiti grejanje u toku noći.

1. Toplota može da poremeti san

U toku noći temperatura tela blago pada, što je signal da je vreme za spavanje. Ukoliko je temeperatura u prostoriji u kojoj spavate visoka, to može da ometa proces termoregulacije tela i da uzrokuje da se osećate umorno, nelagodno i uznemireno.

Visoka sobna temperatura može da utiče na smanjenje vremena trajanja REM faze spavanja. To može da uzrokuje da se sledeći dan osećate umorno, da imate manjak koncentracije, ali i da otežano pamtite.

2. Može da izazove osećaj bola u grudima i probleme sa srcem

Grejanje prostorija može da uzrokuje povećanje nivoa ugljen-monoksida u prostoriji u kojoj spavate. Zbog toga je preporuka da grejanje isključujete pre spavanja, jer sa povećanjem nivoa ugljen-monoksida iznad bezbedne mere, povećava se njegova štetnost za zdravlje.

Kao posledica ovoga mogu da se pojave bolovi u grudima i neki srčani problemi.

3. Toplota isušuje kožu

Spavanje u preterano toplim prostorijama tokom noći može uzrokovati isušivanje kože zbog nedostatka vlage. Takođe, koža može postati nadražena, pa se može javiti i perutanje.

4. Vazduh u sobi može postati nekvalitetniji

Ako soba nije pravilno provetrena, dugotrajni periodi prekomerne toplote mogu negativno uticati na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. To može dugoročno izazvati zdravstvene posledice i potencijalno dovesti do respiratornih problema.

5. Može da oslabi imuni sistem

Bakterijama odgovara suv vazduh i na njemu duže preživljavaju. Ako je vazduh u sobi suv, to neretko može da bude uzročnik češćih infekcija tokom zime.

6. Ni za bebe nisu dobre pretople prostorije

Bebe su osetljivije na toplotu, pa im tako zagrejane prostorije nisu prijatne, jer im se koža znatno brže suši. Takođe, sluz u nosu koja je odgovorna za hvatanje bakterija lako se suši u prostoriji sa pretoplim vazduhom.

Kada se sluz osuši, imunološki sistem je oslabljen i skloniji infekciji. To sve čini da bebe postanu manje otporne na infekcije, pa samim tim i često bolešljive.