Signali tijela: MIRIS ZNOJA UPOZORAVA NA BOLEST BUBREGA, JETRE, ŠTITNJAČE…

Signali tijela: MIRIS ZNOJA UPOZORAVA NA BOLEST BUBREGA, JETRE, ŠTITNJAČE…

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Najčešće je pojačano znojenje signal brijnih bolesti i stanja – dijabetesa, poremećaja u radu štitne žlijezde, niskog nivoa šećera u krvi, poremećaja nervnog sistema, infekcije

Ako vam znoj miriše oštro i neprijatno, obratite pažnju na ishranu. Obično se oštar miris kože javlja kod osoba koje vole ljute i pikantne začine i namirnice kao što su bijeli luk, crveni i crni biber, senf, đumbir, hren. Ljubitelji luka, karija i sjemena kima treba da budu oprezni sa ovom hranom. Oni u tijelu stvaraju mnoga jedinjenja nalik sumporu, koja se, kada se oslobode kroz kožu, miješaju sa znojem i mijenjaju njegov miris.

Povećano znojenje
U medicini se ovaj fenomen naziva hiperhidroza. Postoje dve vrste hiperhidroze: primarna – individualna karakteristika tijela koja nije povezana sa bilo kojim drugim stanjima. Po pravilu se samo znoje pazusi, stopala ili dlanovi. Ali drugo je često uzrokovano hormonskim promenama u tijelu.

Ako je jetra bolesna
Jetra je glavni organ koji je odgovoran za skoro sve, uključujući i čišćenje krvi od štetnih materija. Ako jetra ne radi dobro, onda se ove supstance mogu akumulirati u krvi, izaći kroz pore kože i tijelo počinje da neprijatno miriše.

Obratite pažnju na bubrege
Ako postoje problemi u radu bubrega, tijelo može da odaje neprijatan miris nalik mačjem izmetu. To je zato što bubrezi filtriraju krv i uklanjaju štetne materije iz tijela kroz urin. Kod bubrežne insuficijencije funkcija organa je poremećena, a urea zbog razgradnje proteina se nakuplja u krvi. Tijelo, pokušavajući da ga se riješi na druge dostupne načine, počinje da miriše na amonijak.
Ovo je opasno stanje koje se naziva uremija. Takva bolest može se pojaviti u pozadini dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, pa je zato važno da obratite pažnju i na vrijeme prepoznate simptome.

Broj pregleda:
20

2021-08-22
Aura Redakcija